V Karviné začala demolice bývalého ghetta Vagónka

Karviná – Demoliční firma dnes začala v Karviné bourat bývalé ghetto Vagónka. Radnice se rozhodla osadu, kterou většinou obývali Romové, vystěhovat. Přitom před několika roky investovalo město miliony korun do rekonstrukce budov, nájemníci ale zničili i opravené domy. V lokalitě má v budoucnu vyrůst průmyslová zóna, jejíž náklady spočítalo město zatím na 50 milionů korun.

Radnice se rozhodla urychlit zbourání nejproblémovější lokality ve městě kvůli rabování. Lidé, kteří sbírají šrot, totiž začali tamní domy rozebírat. „Zjistili jsme, že po vystěhování většiny rodin ihned začali sběrači kovů rozebírat nejen opuštěné domy. Přes zákazy vstupu a doslova mezi kontrolami městské policie rozebírali střechy, vysekávali kabely, rozebírali zdi. Přes časté kontroly nebylo možné oblast bezpečně zajistit,“ uvedla mluvčí města Šárka Swiderová.

Původně chtělo město celou oblast vystěhovat, zajistit a teprve pak zbourat. Nyní má v plánu dokončit demolici prvních šesti domů do konce příštího týdne, ve zbývajících dvou ještě zůstávají nájemníci. „Většinu rodin jsme už vystěhovali do jiných bytů. Dvě rodiny ještě zůstávají a byty jim stále hledáme. Řádně platí nájem a mají nájemní smlouvy, a tudíž nárok na odpovídající byt,“ podotkla mluvčí. O vystěhování zbývajících nájemníků musí tedy rozhodnout soud.

Náměstek primátora Petr Bičej: „My jsme se samozřejmě pokoušeli tady nějakým způsobem intervenovat. Chodí sem sociální pracovníci, chodí sem strážníci městské policie, zkrátka celá armáda lidí, nicméně ani to nepomáhá… Myslíme si, že je třeba přistoupit k jinému systémovému opatření.“