Nové hřiště v Říčanech neodpovídá zadání, zaplatí škodu úředníci?

Říčany – Říčany se chystají po bývalých úřednících radnice vymáhat peníze kvůli výstavbě dětského hřiště. Ti ho totiž převzali, i když některé z herních prvků zcela neodpovídaly původnímu schválenému projektu. Později to odhalila kontrola z regionálního operačního programu a chce kvůli tomu zkrátit městu dotaci na hřiště zhruba o půl milionu korun.

Příkladem za všechny může být horolezecká stěna, která měla podle projektu odpovídat prostorové napodobenině skály za 150 tisíc korun. Na hřišti ovšem místo ní stojí jen prkna s úchyty, která podle zjištění města odpovídají hodnotě 35 tisíc. Firma přitom městu fakturovala vysoutěženou cenu. „Neodpovídají vysoutěženým typům a vykazují jednoznačnou záměnu za jiné herní prvky na trhu nabízené za výrazně nižší obvyklé ceny,“ konstatovala pro ČT mluvčí Úřadu regionální rady (ROP) Střední Čechy Irena Dudová. Kvůli záměně teď ROPu hrozí zkrácením dotace na celé hřiště o půl milionu korun.

Starosta Říčan Vladimír Kořen: „Je zcela evidentní, že tady došlo k neoprávněnému obohacení někoho, možná firmy, možná těch úředníků, možná ještě někoho dalšího.“

Zástupce firmy se odmítl k celé věci vyjádřit, potvrdil ale jednání s městem. Jednou z variant je i doplacení rozdílu mezi fakturovanou a reálnou cenou. Čtvrt milionu, tedy zbytek peněz, o které město přijde, chce radnice vymáhat po bývalých úřednících. Za to, že chyby neodhalili a hřiště převzali. „Tito úředníci byli buď slepí, nebo to nechtěli vidět,“ trvá na svém starosta.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Jeho předchůdkyně ale se závěry kontroly nesouhlasí. Připouští chybu u horolezecké stěny, u dalších herních prvků ale ne. „Na pokyn ROPu museli velmi zobecnit popis těch jednotlivých technických prvků a myslím si, že v rámci toho popisu u herní sestavy stoprocentně dodávka vyhověla,“ tvrdí bývalá starostka Adriena Mrázová (SNK Říčany). Úřad regionální rady na výsledcích kontroly trvá, žadatel o dotaci podle něj musí konzultovat i sebemenší změnu a ke smlouvě si vyjednat dodatek.