Bude muset South Bohemia Jazz Fest změnit název?

Tábor – V Táboře právě začíná South Bohemia Jazz Fest. Představuje regionální i světové jazzové interprety. Jeho pořadatelé ale čelí nařčení, že značku používají nelegálně. Jeho název totiž vychází z podobného festivalu s několikaletou tradicí, Bohemia Jazz Festu. Ten vznikl v roce 2005. Založil ho známý kytarista Rudy Linka, který chtěl v České republice propagovat špičkový světový jazz.

V roce 2010 navštívilo Bohemia Jazz Fest podle slov Rudyho Linky 70 tisíc lidí. Loni na podzim se na scéně objevil festival nový, South Bohemia Jazz Fest. Rudy Linka potvrdil, že tento festival nemá s jeho jménem nic společného, přestože je s ním prý spojován. Pořadatel South Bohemia Jazz Festu Jan Nedvěd se brání, že nikoho nekopíruje.

Reportáž a vstup Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Oba muži dříve na původním Bohemia Jazz Festu spolupracovali, to ale skončilo rozepří v prosinci. „Před několika měsíci jsme se s Rudym dohodli, že budeme dělat festival v jižních Čechách a Rudy bude dělat velký festival v Praze a ostatních městech,“ říká Jan Nedvěd. Organizátoři nového festivalu se brání, že propagují hlavně regionální umělce a že Linka o jejich počínání celou dobu ví.

Organizátor Bohemia Jazz Festu chce přesto o ochrannou známku svého festivalu bojovat. Spor tak bude řešit krajský soud v Českých Budějovicích, včera obdržel od pořadatelů Bohemia Jazz Festu návrh na předběžné opatření. Spor o název festivalu by se měl rozhodnout na konci příštího týdne.