Plavecký areál v Pardubicích polyká stovky milionů

Pardubice – O přestavbě pardubického plaveckého areálu se mluví jako o nejdražší a nejkontroverznější stavbě za poslední desítky let. Projekt zřejmě spolkne víc jak půlmiliardy korun. Zakázku zadalo bývalé vedení města. Stavba ještě není hotová. Další desítky milionů zaplatí město ročně za provoz areálu, a tak se řeší, kdo a jakým způsobem bazén povede.

„Pokud se zastavíme na 550 milionech bez DPH, tak bych to považoval za velký úspěch,“ uvedl náměstek primátorky Martin Bílek (SPP). Kromě vnitřních úprav a vybavení další peníze spolyká obnova venkovní Sluneční pláže. „Bazény jsou v dezolátním stavu, odpadávají tam kachličky, bazénem protékaly kubíky vody,“ doplnil Bílek.

Problémy s celým plaveckým areálem radní připisují bývalému vedení. To bylo přesvědčené, že rozpočet města takovou finanční zátěž zvládne. „Pardubice patří mezi nejméně zadlužená města v republice, tak si můžeme dovolit financování takhle velké akce i z úvěrových peněz,“ prohlásil před rokem tehdejší náměstek primátora Alexandr Krejčíř (ODS). Současný zastupitel za KSČM Václav Snopek se ale domnívá, že bývalé vedení města předpokládalo, že peníze na bazén získá i díky prodeji městských bytů. „Prodej bytů ale neletí tak, jak byly představy,“ myslí si Snopek. „Nejen, že jsme si na to museli půjčit a budeme splácet úvěr, ale další zatížení na x let představují provozní náklady areálu,“ zlobí se František Brendl (Pardubáci).

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)