Ve Zlatých horách se rýžovalo zlato

Zlaté Hory (Jesenicko) - Novodobí zlatokopové se dnes sjeli do Zlatých Hor na Jesenicku, kde probíhá 18. ročník klání v rýžování zlata O putovní zlatou pánev starosty města. Vedle návštěvníků z Čech se pro zlato potápěli i účastníci ze Slovenska a Polska.

Soutěž se konala v areálu Zlatokopeckých srubů v místech, kde loni bylo mistrovství světa v rýžování zlata. Přihlásilo se celkem 80 soutěžících. Zlatý kov ale nehledali jen muži, ale také ženy a děti, nejmladšímu účastníku byly teprve dva roky.

„Každý účastník do limitu 20 minut musí přerýžovat kýbl s pískem. V něm se nacházejí zlatinky, které rýžovník musí najít. Za každou ztracenou zlatinku soutěžící dostává trestné body, takže ne vždycky ten nejrychlejší musí být vítězem Nejlepší je, když závodník najde všechny zlatinky. Jejich počet ale předem nezná,“ popsala podmínky soutěže organizátorka akce a vedoucí Městských kulturních zařízení Gabriela Kotasová.

Rozhodčí hodnotí, kolik zlatých šupinek zlatokop objeví a v jakém čase. Jedna zlatinka má hodnotu asi deseti korun a váží pouhé setiny gramu zlata.

Dobývání zlata má na Zlatohorsku staletou tradici. Prvními písemnými zprávami je doloženo ve 13. století, odborníci ale počátek těžby cenného kovu odhadují už na přelom 10. a 11. století. Novodobá těžba zlata skončila v polovině 90. let.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)