Dějiny libereckých tramvají představuje výstava

Liberec – Ačkoli byl Liberec druhým českým městem, kde začaly jezdit elektrické tramvaje, o jejich historii ve městě se může veřejnost poučit jenom zřídka. Jednu z příležitostí představuje výstava v obchodním centru stojícím v místě, kudy vedla první liberecká trať. Výstava kromě dobových fotografií a doprovodných textů představuje repliky historických vozidel a jejich ovládacích pultů. Připraveny jsou také atrakce pro děti.

Tramvaje začaly v Liberci jezdit v roce 1897 od nádraží k Lidovým sadům. Síť tratí se rozvíjela po celou první polovinu 20. století, v roce 1955 byla dokončena meziměstská trať do Jablonce. Později byly některé tratě zrušeny nebo přeloženy, stále ale zůstávají tramvaje srdcem liberecké MHD.

Historii provozu představuje výstava v nákupním centru, návštěvníci si mohou prohlédnout dobové fotografie, spatří také, jak vypadaly tramvaje na přelomu 19. a 20. století. K vidění je například replika stroje Rosental 1. „Je to tramvaj, která jako číslo 4 byla přivezena do Liberce v roce 1897,“ přiblížil spoluorganizátor výstavy Jiří Němeček.

Pro tramvaje chtějí organizátoři nadchnout i děti. Na maketách si mohou vyzkoušet, jak se řídí tramvaj nebo městský autobus. Podle dopravního podniku by impulz z výstavy mohl přerůst v dlouhodobý zájem o dopravu a techniku. „Je potřeba mládež a děti přitáhnout k technickým oborům,“ podotkla mluvčí Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Martina Poršová.

Výstava potrvá do konce října. V budoucnosti by na ni mohlo navázat i stálé tramvajové muzeum na výstavišti. Liberecký Boveraclub zachraňuje staré tramvaje už dvacet let, zrenovoval už několik vozidel, které lze vystavit.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)