Sokolov má nové autobusové nádraží

Karlovy Vary - V Sokolově otevřeli moderní autobusové nádraží. Kraj za ně zaplatil přes sto milionů korun. Pokud Evropská unie nezastaví čerpání peněz z Regionálního operačního programu, tak se nových nádraží v příštích letech dočkají i v Chebu a Mariánských Lázních. Zde se již připravují projekty, aby mohla výstavba nových nádraží po přidělení peněz neprodleně začít.

Je to jedna z největších investic do veřejné dopravy za posledních deset let. Kdysi zanedbané nádraží po zásadní přestavbě splňuje požadavky jednadvacátého století. Shodují se na tom cestující i dopravci. „Po otevření je možné přestoupit v jednom místě z vlaku na autobus. Na linkovou dopravu budou napojeny i dálkové linky,“ informuje ředitel firmy Autobusy Karlovy Vary Zdeněk Suchan. 

O rekonstrukci nádraží zástupci bývalého okresního města usilovali déle než pět let. „Město to stálo s výkupy pozemků, s výkupem křídla nádraží ČD a s příspěvkem kolem osmi milionů korun,“ vypočítává místostarosta Sokolova Karel Jakobec.  

Většinu z více než sta milionů korun zaplatil kraj z dotací. Když situaci nezkomplikuje Evropská unie, podobná nádraží budou sloužit i cestujícím v Chebu a Mariánských Lázních. „Přišel nám dopis, kterým Evropská komise vyjadřuje vůči ČR určité pochybnosti ke způsobu rozdělování prostředků z operačních programů,“ říká zástupce ředitele Úřadu regionální rady ROP Severozápad Jiří Červinka. 

Evropská unie žádá ujištění, že nedochází k porušování dojednaných pravidel. Její zástupci pohrozili zastavením operačního programu. To by zkomplikovalo přípravu nádraží v Chebu i Mariánských Lázních. Nepříjemnosti by zřejmě provázely i projekt v Sokolově. „V krajním případě, pokud by nebyly uvolněny prostředky z Evropy, tak by to musel Karlovarský kraj financovat z vlastních prostředků,“ naznačuje náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil. 

Zástupce ředitele Úřadu regionální rady ubezpečuje, že v Karlovarském kraji o žádných komplikacích neví. Říká, že vedení regionální rady už připravuje dopis. V něm představitele Evropské komise ujistí, že rozdělování dotací probíhá podle dohodnutých pravidel.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)