Přírodní krásy a historické památky se snoubí v Českém ráji

Praha – Pokud zavítáte někdy do Českého ráje, máte jisté dvě věci. Takovou koncentraci historických památek a přírodních krás na jednom místě nikde jinde v Česku nenajdete. A také že je ani za jeden týden nestihnete všechny vidět. Nejen charakteristická skalní města byla důvodem, proč byla lokalita vyhlášena jako první v roce 1955 chráněnou krajinnou oblastí.

V Českém ráji si každý přijde na své. Kocháte se rádi krásami přírody? Nebo dáváte přednost návštěvám zámků? Rádi vylezete na kdejakou vyhlídku, rozhlednu nebo zříceninu hradu? To vše tato lokalita nabízí.

Český ráj leží padesát kilometrů severovýchodně od Prahy. Geograficky je ohraničen spojnicí Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Hodkovice nad Mohelkou, vrch Kopanina, Železný Brod, Semily, Nová Paka, Jičín, Kopidlno, Sobotka a Dolní Nouzov. Z toho vyplývá, že z jedné základny vše nemůžete obsáhnout, rozhodně ne za krátkou dobu. 

Srdce Českého ráje tvoří oblast okolo Hrubé Skály. Právě hosté nedalekých lázní Sedmihorek začali v 19. století kvůli rozmanitosti nazývat tamní krajinu Českým rájem. Hruboskalsko patří mezi nejznámější skalní města. Pískovcové věže, léty utvářené větrem, mrazem, sluncem a deštěm, jsou tady vysoké až 55 metrů. Vede zde několik turistických tras, které vás spolehlivě nasměrují ke všem úchvatným vyhlídkám, z nichž nejnavštěvovanější je Mariánská vyhlídka nabízející pohled na panorama Hrubé Skály, Kozákova a Trosek. Pod touto vyhlídkou je symbolický hřbitov pro horolezce, kteří tragicky zahynuli. 

Při této cestě můžete zavítat na zámek Hrubá Skála, z jehož vyhlídkové věže dohlédnete na dominantu Českého ráje, zříceninu hradu Trosky. Původně gotický hrad byl přestavěn na renesanční zámek. V minulém století ale utrpěl tím, že zde byla odborářská ubytovna. Na zámek se dá ale i pohodlně dojet autem. 

Okruh můžete uzavřít návštěvou hradu Valdštejn, který je považován za nejstarší hrad Českého ráje - byl založen kolem roku 1260. V létě se tu můžete těšit na různé kulturní akce, například koncerty nebo šermířská vystoupení. Na Valdštejně je navíc k vidění osm zmenšenin hradů a zámků z okolí - můžete si tak zajet na ten, jehož model se vám nejvíce líbí. 

Pokud jste v Českém ráji, nesmíte vynechat návštěvu jeho hlavního symbolu, zříceninu hradu Trosky. Hrad založený na vrcholech čedičové vyvřeliny se nepodařilo dobýt ani husitům. Trosky tvoří dvě věže se jmény Baba (47 m) a Panna (57 m) a je z nich - jak jinak - nádherný výhled. I na Trosky se dá pohodlně dojít pěšky po turisticky značené trase nebo dojet autem a pak vystoupat už jen pár set metrů. Pokud jste pěšky, cestu tam či zpátky si naplánujte okolo blízké soustavy osmi rybníků. U rybníku Vidlák se dá i tábořit.

V blízkosti zříceniny hradu Trosky se nachází městečko Rovensko pod Troskami, kde stojí za to navštívit tamní dřevěnou zvonici s obrácenými zvony. Když budete mít štěstí, můžete i vidět, jak se uvádějí do pohybu - nezvykle šlapáním. V době zvonění se ale platí vyšší vstupné, byť i tak se jedná o spíše symbolickou částku. Zvony jsou označovány jako rebelantské, protože daly signál k prvnímu povstání selského lidu v tomto kraji proti útlaku církve a šlechty v období násilné rekatolizace.

  • Zřícenina hradu Frýdštejn autor: ČT24, zdroj: Adéla Pobořilová
  • Rozhledna Kozákov autor: Adéla Pobořilová, zdroj: ČT24

Dalším výletem může být rozhledna Kozákov, nacházející se na stejnojmenné hoře (744 m.n.m.). Je dosažitelná jak pěšky po turisticky značené trase (po žluté se ale připravte na velmi strmý výšlap), nebo pohodlně autem (v sezoně i autobusem). Pokud se na Kozákov vypravíte, nesmíte si nechat ujít výstavu drahých kamenů v muzeu pana Votrubce. Nejenže se pokocháte drahými kameny, ale nějaký takový kámen vám může říkat pane. Za mírný poplatek si totiž můžete zajít do jeho lomu a pokusit se kozákovský drahokam najít. Málokomu se to podaří, ale i tak dospělí i děti usilovně kutají zapůjčenými kladívky a doufají, že budou mít štěstí. 

Nedaleko Turnova se nacházejí dvě zříceniny hradů - Frýdštejn a Vranov. Na Frýdštejn se dá dojet autem a pak stačí překonat zhruba půl kilometru mírného kopečka. Hrad byl z části vytesán ve skále. Stísněné prostory nutily stavitele k vytvoření patrové koncepce stavby. Velká kulatá věž je přístupná, vedou na ni ale úzké hodně točité schody. Děti jistě ocení, že se tady natáčela část pohádky o princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Nedaleký Vranov v obci Malá Skála stojí na prudkém kopci. Dostanete se k němu jedině pěšky, cyklisté by měli nechat kola pod kopcem. Odměnou vám bude vyhlídka mimo jiné na řeku Jizeru. Zájemci si pak mohou zbytky hradu prohlédnout. Délkou téměř 400 metrů je považován za nejkomplikovanější skalní hrad v Čechách. Okruh po vyznačených bodech absolvuje každý sám, ale pro starší či méně pohyblivé osoby to moc není. Cesta je místy velmi úzká, nebo velmi strmá, to vše po kamenech. Dostat se na nejvyšší vyhlídku je skoro až nebezpečné. Děti ale budou z dobrodružství určitě nadšeny. 

Méně fyzicky náročné bývají prohlídky zámků. Pokud zavítáte do Turnova, jděte se podívat na zámek Hrubý Rohozec, který patří mezi nejstarší stavební památky Turnovska. Zámek byl založen už ve 2. polovině 13 století. Zájemci mohou absolvovat jeden ze dvou prohlídkových okruhů. Poměrně blízko od Turnova je i zámek Sychrov, kde se točily pohádky Zlatovláska a Nesmrtelná teta. Sychrov je otevřen po celý rok a koná se tady řada kulturních akcí - od pohádkových prohlídek přes festivaly vážné hudby či noční prohlídky až po adventní trhy. Za procházku určitě stojí i přilehlý rozsáhlý anglický park. Podle nového nařízení ale do parku nesmějí psi, takže pokud trávíte dovolenou se svým čtyřnohým miláčkem, je třeba s tím počítat. 

  • Zámek Hrubý Rohozec autor: Adéla Pobořilová, zdroj: ČT24
  • Bozkovské dolomitové jeskyně autor: Adéla Pobořilová, zdroj: ČT24

Pět kilometrů od Semil se nachází Bozkovské dolomitové jeskyně. Měří na délku víc jak kilometr a patří tak k největšímu jeskynnímu systému v severovýchodních Čechách. Návštěvnicky nejatraktivnější je asi největší podzemní jezero v Čechách s průzračně modrozelenou vodou. Prohlídka jeskyní trvá zhruba 45 min a je fyzicky nenáročná. Vhodné je ale teplé oblečení, protože teplota v jeskyních se pohybuje kolem 7 stupňů. 

Těchto pár tipů na výlety rozhodně nepředstavuje vše, co je v Českém ráji možné vidět. Vždyť tu jsou ještě Prachovské skály, hrad Kost, zámek Mnichovo Hradiště, Riegrova stezka a mnohá další místa, která určitě stojí za návštěvu…