Městu hrozí žaloba kvůli projektu Wilson

Brno – V areálu bývalého vojenského objektu na náměstí Míru v Brně už dávno měli bydlet lidé v nových bytech. Jenže celý projekt zkomplikoval soudní spor o to, zda město mohlo tento prostor poskytnout ke komerčnímu využití, či nikoli. Město se snažilo developerovi nabídnout jiný prostor, jenže ani jeden nebyl podle firmy Wilson Properity vhodný. Přestože soud už celou záležitost objasnil, stavět se nezačalo. Developerovi tak došla trpělivost a hrozí městu žalobou.

Bývalé kasárny uprostřed vilové Masarykovy čtvrti převedla armáda na město. Tehdejší starostka Brna-středu Dagmar Hrubá podepsala smlouvu o využití objektu pro stavbu bytů a obchodů. Firma Wilson Properity počítala v areálu se stavbou multifunkčního domu s asi 80 byty a obchody. Armáda však předtím převedla pozemek na Brno bezplatně s podmínkou nekomerčního využití. Kvůli druhé smlouvě pak vyměřila městu desetimilionovou pokutu, kterou radnice zaplatila. Hrubá pak stanula před soudem jako podezřelá ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Soudy ale starostku obvinění zbavily s tím, že smlouva o převodu objektu na město s podmínkou nekomerčního využití je neplatná. 

Jiří Maršálek o stagnujícím projektu (zdroj: ČT24)

Stavět se ani po ukončení sporu nezačalo

Soud sice exstarostku Hrubou osvobodil, protože dospěl k závěru, že smlouva mezi městem a armádou neplatí, stavba komplexu přesto nezačala. Podle náměstka brněnského primátora Olivera Pospíšila (ČSSD) je totiž takové zdůvodnění soudu v trestněprávní oblasti nezávazné. O skutečné neplatnosti smlouvy musí rozhodnout soud v občanskoprávním řízení. Brno se na něj už obrátilo, aby získalo zpět deset milionů, které jako pokutu zaplatilo. 

S dalším oddalováním výstavby se ale developer nehodlá smířit a po městu bude požadovat náhradu škody. „Měli jsme trpělivost šest let, byla to velká míra naší tolerantnosti. Máme podepsané smlouvy, které jsou platné a závazné,“ říká jednatel společnosti Jiří Maršálek. Nevyloučil proto, že se kvůli nečinnosti města obrátí i na soud. Město se ale žaloby nebojí, řekl České televizi Oliver Pospíšil. Do rozhodnutí soudu totiž není jasné, zda pozemek městu patří, či nikoli.