Kvůli incidentu v Rumburku obvinila policie dva Romy, útok byl rasový

Děčín - Policie dnes obvinila dva Romy, kteří se podle ní účastnili nedělní hromadné rvačky v Rumburku. Kromě jiného jsou obvinění z ublížení na zdraví a pokusu o těžké ublížení na zdraví s rasovým podtextem, za což jim hrozí pět až 12 let odnětí svobody. Uvedla to děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová. V úterý se navíc rozhodne o jejich možném vzetí do vazby. Po dalších členech až 20členné skupinky policie pátrá, hledaný je i 25letý Kamil Cepera, který patří ke trojici mladíků, která měla být při útoku nejvíce aktivní. Jeden zbitý skončil se zlomeninami v nemocnici.

Kromě ublížení na zdraví a pokusu o těžké ublížení na zdraví zahrnuje obvinění i menší přečiny, například poškození cizí věci a výtržnictví. Informace o tom, kolik lidí čítala útočící skupinka, se značně různí, od 14 až do 20. Poškozených bylo podle policie šest, další škodu utrpěl majitel domu.

Incident se stal v neděli okolo 5:00. Napadení tvrdí, že krátce předtím přišli domů z diskotéky a ještě pokuřovali před domem, načež prý vyšla z nedalekého baru skupina Romů a začala jim vyhrožovat zabitím. „Snažili jsme se to uklidnit, ale pustili se do nás. Zaběhli jsme do baráku, oni rozkopali dveře a začali nás mlátit 'teleskopy',“ vypověděl jeden z mladíků s čerstvým šrámem v obličeji. Jeho kamarád skončil s mnohočetnými zlomeninami rukou a údajně naštípnutým obratlem v nemocnici.

Situaci na Šluknovsku prý má řešit Kubice

Poslanec a senátor opoziční ČSSD Jaroslav Foldyna a Jaroslav Sykáček žádají ministra vnitra Jana Kubiceho, aby řešil bezpečnostní situaci ve Šluknovkém výběžku. Otevřený dopis zveřejnili den po hromadné rvačce v Rumburku. Foldyna a Sykáček tvrdí, že v některých tamních městech vzrostla začátkem roku kriminalita i o 200 procent a Šluknovsko se potýká s vlnou násilí.

„Příčinou je masivní a organizovaný exodus Romů a osob sociálně slabých, kteří jsou na Šluknovsko sestěhováváni z velkých měst Ústeckého kraje, ale též z Prahy, Brna a dalších,“ napsali zákonodárci. Policie a obce mají podle nich problém zajistit pořádek. Foldyna se Sykáčkem, který je zároveň starostou Rumburku, se obávají dalšího snižování počtu policistů.

Mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák uvedl, že Kubice zadal policejnímu prezidiu, aby mu připravilo zprávu o situaci. Ministr má také v plánu setkat se s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou (ČSSD).