Unikátní zvířecí hřbitov v Bohnicích slaví 14 let

Praha – Jediný pražský zvířecí hřbitov funguje už čtrnáct let v Bohnicích. Přestože se tu už pět let nepohřbívá, jiný hřbitov v Praze dosud nevznikl. Jedná se o celoevropský unikát. Je zde pohřbeno 2 200 nejrůznějších zvířat a roste zde přes 2 000 stromů mnoha set druhů. Zvířecí pietní park se proto stal vyhledávaným i jako botanická atrakce pro školní výpravy.

Bohnický zvířecí pietní park založil v roce 1997 pan Pavel Lukáš. „Dalo velkou práci sehnat parcelu, která by vyhovovala, a zároveň bylo třeba získat mnoho povolení.“ Pan Lukáš měl však od začátku jasnou představu o provozu hřbitova a také o jeho filozofii. Tou je přechod duší zvířat do stromů zasazených na hrobech. Stromy pak symbolizují pokračující životy zvířat.

Zasazeno je zde více než dva tisíce stromů mnoha set druhů. Mnohdy jde o opravdové rarity, jakou je například i sekvojovec obrovský, jak potvrzuje botanik Eduard Chvosta: „Je to výjimečný exemplář, výjimečný strom, který dorůstá neuvěřitelných velikostí. Jedná se o největší strom světa, co do objemu.“ 

Je však jasné, že na relativně malém pozemku nemůže dva tisíce stromů růst navěky. Pan Lukáš kdysi plánoval jejich úpravu a tvarování tak, aby tu spolu žily co nejdéle. „Řekl bych, že teď tam budou potřeba tak dva tři zahradníci,“ podotkl Lukáš.

Na bohnickém hřbitově odpočívají i zvířecí mazlíčci známých osobností. Leží tu například pes bývalého prezidenta Václava Havla nebo psi hned dvanácti velvyslanců. Kromě typických domácích zvířat zde ale nalezneme třeba i hrobeček kudlanky nábožné nebo potkana.

Současná rozloha hřbitova je pět tisíc metrů čtverečních. Pan Lukáš počítal původně s trojnásobnou velikostí a mnohaletým pohřbíváním. Pozemkový fond pak ale vydal parcelu restituentům. Případ se nejednou octl u soudu, několikrát se ještě měnil vlastník a do toho přišly konflikty, po kterých se zakladatel hřbitova rozhodl odejít. Od roku 2007 převzalo správu pietního parku občanské sdružení, které se o něj stará dosud.

Zvířecí hřbitov (zdroj: ČT24)