Beskydsko opět protestuje proti těžbě uhlí

Ostrava - K řešení situace okolo dolu Frenštát vyzvalo Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu premiéra Petra Nečase a další členy vlády. Svazek jednatřiceti obcí zastupující téměř dvě stě tisíc místních dlouhodobě protestuje proti těžbě černého uhlí v regionu. Sdružení usiluje o to, aby společnost OKD zlikvidovala zakonzerovaný důl Frenštát. Nyní se odpůrci těžby opět připomněli - premiér Nečas od nich obdržel dopis, ve kterém se obce staví proti geologickým průzkumům. Ty chce OKD provést, přestože tvrdí, že v dole těžit nebude.

Výstavba dolu Frenštát, který dvěma třetinami svého území zasahuje do chráněné krajinné oblasti, byla zahájena v roce 1981, těžba zde ale nikdy nezačala. Od počátku devadesátých let je důl zakonzervován. Nejasné plány společnosti OKD znepokojují sdružení beskydských obcí. To chce zabránit průzkumné ražbě, bojí se, že by to mohlo do budoucna znamenat možnost zahájení těžby.

Zástupci sdružení požadují, aby byl důl, který je svou rozlohou 64 kilometrů čtverečních největší v republice, podle plánu z roku 2002 zlikvidován. „Těžba v dole Frenštát je otázkou spíše příštích generací, teď je důležité dohodnout se, jestli udělat průzkum. Jestliže se na tom v budoucnu společnost, obce a veřejnost domluví, může to být ulehčení pro celý region,“ hájí záměry firmy OKD její mluvčí Aleš Sobol.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Dopis Nečasovi předali zástupci sdružení při osobním setkání. Ostatní členové vlády dostali také dopisy, tentokrát poštou. V nich odpůrci těžby volají po změně horního zákona. Chtějí se účastnit připomínkového řízení a navrhují členům vlády body, které by v novele rádi viděli, například řešení předkupních práv na státní pozemky.

„Teď je nejvyšší čas zapojit se do připomínkového řízení a ošetřit energetickou koncepci tak, aby se nás to nedotklo,“ říká Jiří Novotný, starosta Trojanovic a předseda sdružení beskydských obcí. „Je to pozůstatek minulosti. Tak jako odsud odešli Rusové, musí odejít i těžaři,“ dodává.

„Aktualizace státní energetické koncepce představuje základní strategický dokument, který načrtne budoucnost naší energetiky na několik let dopředu. Obce Frenštátska mohou samozřejmě svoje poznámky uplatnit,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček. Státní energetickou koncepci má mít ministr průmyslu a obchodu hotovou do konce letošního roku. Pak ji projedná vláda.