Náměstek primátora zadlužil kino Centrál

Hradec Králové - Nejméně půldruhého milionu korun dluží provozovatel artkina Centrál, občanské sdružení Pro-Centrál. Místopředsedou tohoto sdružení je přitom náměstek primátora Hradce Králové Leoš Kučera, který do konce loňského roku kino řídil. O dluzích se dlouho nevědělo. Teď vyvolaly rozruch v koalici na magistrátu.

Sdružení dluží zdravotní i sociální pojištění, poplatky za teplo a nájem městským firmám, tiskárně, distributorovi filmů. Leoš Kučera dluh zdůvodnil poklesem zájmu diváků. Hradecký primátor Zdeněk Fink mluví o dluhu dvoumilionovém, Kučera připouští milion a půl.

I když z postu ředitele kina Kučera odešel, dál zůstává místopředsedou sdružení, které kino provozuje. „Už z etických důvodů v kině zůstávám, abych se nezříkal dluhu a problémů, které nastaly,“ říká Kučera. Kino s věřiteli uzavřelo splátkový kalendář. Hospodaření kina teď detailně kontroluje auditorka městského úřadu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

K tomu, aby opustil i funkci náměstka primátora, podle Kučery důvod není. Totéž si myslí i primátor Fink. Informace o zadlužení kina, které radnice ročně dotuje částkou 650 tisíc korun, ale zahýbaly koalicí Hradeckého demokratického klubu, Volby pro město, ODS, TOP 09 a SNK-ED, která město vede. „Vzhledem k tomu, že sdružení dluží i městským organizacím, musíme jako koalice zvážit další setrvání Leoše Kučery ve funkci náměstka primátora,“ myslí si jeho kolega, náměstek primátora Martin Soukup.