Těžaři chtějí u Slavkova znovu dolovat, místní se bouří

Horní Slavkov - Těžbu cínu a wolframu chce u Horního Slavkova na Sokolovsku obnovit společnost KMK Granit. Před dvaceti lety ji tam zastavila jako nerentabilní. Situace se ale změnila. Zatímco v roce 1998 se tuna cínu prodávala za 5 milionů dolarů, dnes je to téměř pětkrát více. Těžaři teď chtějí od Pozemkového fondu koupit 30 hektarů půdy, pod kterou ložiska leží - na úkor zemědělců, kteří na ní dnes hospodaří.

Pozemky, pod nimiž leží asi 60 tisíc tun cínu a několik tisíc tun vzácného wolframu, mají od počátku devadesátých let v nájmu místní farmáři. Ti by rádi půdu od Pozemkového fondu odkoupili. Teď jim na paty šlape konkurent. Těžařská firma ale podle zákona potřebuje k odkoupení půdy souhlas radnice. Když ho nedostane do konce srpna, prodá fond pozemky zemědělcům.

Podle starostky Horního Slavkova Jany Vildumetzové není možné se tvářit, že strategické suroviny pod zemí nejsou. V otázce rozumného vytěžení věří spíš místní firmě KMK Granit. „Pokud nedáme souhlas této společnosti, nemáme jistotu, že zemědělci, kteří pozemky koupí, je neprodají za velké peníze jiné těžební firmě,“ míní starostka. Farmáři ale jiné než zemědělské využití půdy vylučují. Pozemky jsou podle nich blízko stájí a vytvářejí přirozené zázemí. „Chceme se věnovat také agroturistice,“ říká soukromník Richard Vans.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Možnost obnovení těžby vyvolává rozruch i mezi veřejností. Místní se obávají zhoršení životních podmínek. Před dvěma dny se na internetu objevila petice, podepsalo ji zatím čtrnáct lidí. Podle Miroslava Kolbasy z KMK Granit jsou ale i jen přípravné práce dlouhodobou záležitostí. „Těžba není reálná v horizontu patnácti let,“ uvedl. Celý spor spěje k dohodě, podle které pastviny koupí těžební společnost a nabídne je k pronájmu zemědělcům za stejných podmínek, jaké měli u Pozemkového fondu.