Kácení bylo oprávněné, odvolává se park Šumavy na sondu kůrovce

Šumava – Stromy napadené kůrovcem v oblasti Na Ztraceném u Modravy, kde ekologičtí aktivisté téměř tři týdny bránili jejich těžbě, se podle vedení Národního parku Šumava měly kácet, aby brouk nenapadl sousední zdravé porosty. Jejich napadení viry a plísněmi, které měly podle Hnutí Duha kůrovce téměř zahubit, není údajně tak vysoké, jak se aktivisté domnívali. Paraziti napadli 15 až 20 procent postižených stromů, a nikoli – jak tvrdilo Hnutí Duha – 80 procent. Aktivisté tvrdí, že se dnes kácejí a sondují jiné stromy, než blokovali. Konečné výsledky dnešního monitoringu budou známy v průběhu příštího týdne.

Motorové pily u Modravy utichly 12. srpna. Minulé pondělí se aktivisté dohodli s parkem, že dnes absolvují společnou vycházku do sporné lokality a porazí deset stromů, z nichž zjistí zamoření kůrovcem. Průběžné výsledky monitoringu ze dvou míst Ptačího potoka zatím hovoří pro správu národního parku. „Zatím to na tom třetím vzorníku vypadá, že parazitace je do 20 procent,“ uvedl pro ČT referent lesních ekosystémů Národního parku Šumava Daniel Černý. Odborník na parazitaci lýkožrouta z České zemědělské univerzity v Praze konstatoval, že zatím odborníci nenarazili na žádného brouka, „který by na první pohled jevil příznaky napadení entomopatogenními houbami.“

Ještě se ale pořád čeká na výsledky monitoringu z místa, kde bylo před nedávnem pokáceno několik stovek stromů. Podle soudního znalce v oboru dendrologie Miroslava Kohela tu bylo v kůrách poražených stromů přes osmdesát procent brouků mrtvých. „Předpokládám, že stromy, které teď najdeme, budou ve stadiu napadení houbou, jako jsem zjistil před týdnem,“ tvrdí znalec.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Dnešní pochůzka v oblasti Ptačího potoka ale poskytne pouze orientační závěry. Odborník Jaroslav Holuša přiznává, že pro přesnější údaje o stavu lýkožrouta smrkového by se muselo prozkoumat více stromů. V současnosti se v oblasti Ptačího potoka nekácí, jen se odkorňují stromy na stojato. Slova mluvčího šumavského parku Pavla Pechouška ale naznačují další postup: „Další asanační zásahy se budou odvíjet od výsledků dnešního monitoringu parazitace kůrovce.“ 

Aktivisté se prý při obnově těžby vrátí také

Aktivisté už avizovali, že na začátku září, kdy vyprší dvoutýdenní pauza v kácení, jsou v případě obnovení těžby připraveni obnovit i blokádu. Jejich schůzky s vedením parku výsledky nepřinesly. Ředitel Jan Stráský nechce případně čekat ani na vědecký konsensus. „Jejich dohoda by trvala déle než likvidace Šumavy kůrovcem,“ dodává Stráský. Za Stráského se postavil i ministr životního prostředí Chalupa. Na sporných místech zatím zůstává jeden až dva tisíce stromů určených k pokácení.