Dobrovolní hasiči jsou zodpovědní za udušení ženy, tvrdí profesionálové

Brno - Jihomoravští hasiči viní své dobrovolné kolegy a zlínskou operátorku, že kvůli jejich špatné práci letos při požáru rodinného domu v Lelekovicích u Brna zemřela žena. Podle informací České televize podali profesionální hasiči trestní oznámení na velitele zásahu dobrovolných hasičů a dispečerku.

Podle zdroje Mladé fronty Dnes nejdřív chybovala zlínská operátorka. Třiašedesátiletá žena z Lelekovic se dovolala tam, protože brněnský dispečink byl vytížený. Oznámila, že jí začalo hořet dřevo na topení. Operátorka se ale nezeptala na podrobnosti a vyhodnotila událost tak, že dřevo hoří venku. Do systému pak vyznačila, že hoří kontejner, tedy nejbližší událost k požáru dřeva. Na místo kvůli tomu vyjížděli dobrovolníci z Lelekovic, nikoli profesionálové.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Dobrovolní hasiči podle zdroje deníku udělali druhou chybu. I když věděli, že uvnitř hořícího domu se nejspíš nachází člověk, na jeho záchranu se nezaměřili. Když se žena nedočkala pomoci, volala na tísňovou linku znova. „V tu chvíli bylo jasné, že došlo k velkému průšvihu,“ řekl zdroj listu. Profesionální hasiči, kteří se na místo ihned rozjeli, však z domu vynesli už její mrtvé tělo. Udusila se kouřem.

Šéf dobrovolných hasičů připustil, že běží vyšetřování. K události však nechtěl říct víc.

Vyšetřování případu je stále na začátku. „Ověřujeme, co se na místě stalo, a zjišťujeme, jaké jsou zákonné podmínky pro zásah dobrovolných a profesionálních hasičů. Na základě toho vyhodnotíme, jak postupovat dále,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Žena v domku uhořela letos v březnu

Při požáru rodinného domu se třiašedesátiletá obyvatelka nadýchala zplodin a na místě zemřela. Její partner byl ve velmi vážném stavu převezen na popáleninové traumacentrum. V domě byl v době požáru ještě psychicky nemocný syn, který utrpěl lehká zranění a byl v šoku. Rodinný dům požár uvnitř kompletně zničil, škoda se odhadovala na 800 tisíc korun.