Obyvatelé se necítí bezpečně, tvrdí starosta Rumburku

Rumburk – Obyvatelé se v našich městech nemohou cítit bezpečně, potřebujeme proto posílit početní stavy policistů. Po nedělním incidentu v Rumburku, kde skupinka Romů napadla několik mladíků tyčemi, to prohlásil rumburský starosta a senátor Jaroslav Sykáček (ČSSD), který včera spolu s poslancem Jaroslavem Foldynou (ČSSD) zaslal otevřený dopis ministrovi vnitra Janu Kubicemi, ve kterém ho žádají, aby řešil bezpečnostní situaci ve Šluknovském výběžku.

Rumburský starosta se nejvíce obává, že se ještě letos sníží počet policistů v okrese Děčín a v dalších letech budou stavy příslušníků dále klesat. „My naopak potřebujeme posílit početní stavy policistů, kteří se budou pohybovat ve městech. Naši občané se nyní nemohou cítit bezpečně v ulicích našich měst,“ tvrdí Jaroslav Sykáček.

Sykáček odmítá, že by jeho výzva ministra Kubiceho, aby se začal případem zabývat, byla ovlivněná politicky. „V tomto kontextu se rozhodně cítím více jako starosta města Rumburk,“ prohlásil sociálně demokratický senátor s tím, že na problémy, které se objevují ve Šluknovském výběžku, upozorňuje již od května tohoto roku. Spolu s ostatními starosty severočeského regionu se již dříve dopisem obrátili na premiéra Nečase.

Rozhovor s Jaroslavem Sykáčkem (zdroj: ČT24)

Policie rumburskou rvačku vyšetřuje jako rasově motivovaný útok a s tímto postupem souhlasí také starosta Sykáček. Podle náměstka policejního ředitele Ústeckého kraje Oldřicha Zemana při tom vychází z výslechu svědků a poškozených. „Někteří z nich uváděli, jakými výrazy je účastníci častovali. Z těch výrazů jednoznačně vyplývá, že se nejednalo o běžnou rvačku,“ uvedl Zeman.

Policisté včera zadrželi dva pachatele a obvinili je z ublížení na zdraví a pokusu o těžké ublížení na zdraví s rasovým podtextem. Za to jim hrozí 5 až 12 let odnětí svobody. Třetího pachatele stíhají jako uprchlého. Dnes by měli být zadržení Romové vyslechnuti.

V pátek se v Rumburku sejdou radikálové

Jaroslav Sykáček rovněž v rozhovoru pro Studio 6 upozornil, že napětí v regionu eskaluje. Podle jeho informací by se tento pátek mělo na Lužickém náměstí v Rumburku uskutečnit shromáždění, kde se zřejmě střetne několik různých skupin. Mezi Rumburskými se šíří pozvánka na demonstraci, na niž se po sociální síti ohlásilo už 800 lidí. Stejnou pozvánku vzápětí převzaly i webové stránky severočeské Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Její předseda Petr Kotáb sice popřel, že by akci organizoval, jeho kolegové se prý ale mohou přijet podívat. „My s touto akcí souhlasíme a našim členům rozhodně nebudeme bránit v účasti,“ řekl Kotáb.

Svolavatelé demonstrace, zaštítění údajným spolkem Občanský odpor, zůstali skrytí v internetové anonymitě a používají pseudonymy, které naznačují určitou blízkost k nacionalistům. Podle místostarosty Ladislava Pokorného ale rumburská radnice protest zřejmě nepovolí, další kroky musí ještě radnice konzultovat s právníkem. Na tomtéž místě je už prý ohlášené jiné shromáždění, navíc by takový počet lidí zřejmě narušil dopravu.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

„Je zřejmé, že tam by už mohlo dojít k potyčce, mohlo by tam dojít k nástupu nějaké radikálnější skupiny s holemi,“ obává se Sykáček. Na zítra chce proto rumburský starosta svolat koordinační schůzku s policií, městskou policií a dalšími starosty Šluknovského výběžku. Řešit se prý bude postup, jak dál postupovat. Situace je nyní neúnosná, dodal Sykáček.

Druhá demonstrace se pravděpodobně uskuteční ve Varnsdorfu, kam ji chce napodruhé svolat Lukáš Kohout, proslavený především jako falešný asistent poslance Jana Kavana. Kohout chce podle svých slov shromáždění oznámit na město ještě dnes a doufá, že do pátku bude mít povolení. Účast odhaduje na 500 lidí. Demonstraci svolal už minulý týden, ale vzápětí ji sám odvolal. V čase mítinku se sešlo na náměstí zhruba 60 lidí. Jeho iniciativu tvrdě kritizoval místostarosta Josef Poláček (ODS), podle něhož jde Kohoutovi především o to, „aby byl za každých okolností vidět, ne o skutečné problémy.“