Město zachraňuje pardubické dostihy, spolek má na kahánku

Pardubice – Dostihový spolek v Pardubicích stále nemá podepsanou smlouvu s generálním partnerem pro Velkou pardubickou, přestože tento vrchol sezony se uskuteční už za půl druhého měsíce. Tamní radnice se dokonce připravuje na nejčernější variantu, že by tento prestižní závod podpořila z peněz daňových poplatníků. Pokud by musela Velkou pardubickou zachraňovat radnice, znamenalo by to pro spolek poslední hřebíček do rakve.

Dostihový spolek se potýká se ztrátou osmi a půl milionu korun. Aby vůbec přežil, musela mu pardubická radnice půjčit přes čtyři miliony. Potom přišla další rána, vypadl příjem z prodeje některých dostihů. „Museli jsme zaplatit peníze – prize money z našeho vlastního rozpočtu,“ dodává předseda představenstva pardubického dostihového spolku Jan Němec (TOP 09). Vítěze dostihů tak musel spolek vyplatit z městských peněz. Náměstek primátorky Jiří Rozinek (ČSSD) ale zdůrazňuje, že se jedná o půjčku, kterou po dostihovém spolku bude město požadovat.

Všechny prozatímní problémy může už za šest týdnů zastínit jeden veliký, a sice start 121. Velké pardubické. Zatím se totiž spolku nepodařilo podepsat smlouvu s tradičním generálním partnerem – Českou pojišťovnou. Na hlavní dostih sezony tak spolek nemá potřebných pět milionů korun. Podle Jana Němce jde o to, jak bude pokračovat vyjednávání, sám ale stále věří, že se smlouvu nakonec podaří podepsat. „Město v každém případě zajistí konání Velké pardubické, i kdyby nastal nějaký katastrofický scénář,“ prohlásil náměstek Rozinek.

Reportáž a vstup Erika Knajfla (zdroj: ČT24)