Šluknovsko je díky policejním těžkooděncům dočasně klidnější

Rumburk - V noci na dnešek ulice Varnsdorfu, Rumburku, Nového Boru a Šluknova poprvé střežili policejní těžkooděnci. Bylo nasazeno šest hlídkových týmů po osmi lidech. Podle místních politiků byla noc v ulicích o poznání klidnější. Zároveň ale přiznávají, že se jedná jen o krátkodobé řešení. Obavy mají především z plánovaných pátečních demonstrací ve Varnsdorfu a Rumburku. Varnsdorfská radnice už demonstraci zakázala, rumburská zatím váhá. K situaci na severu Čech se dnes vyjádřil i premiér Petr Nečas. Rasově motivované trestné činy podle něj musí být vždy důsledně potrestány. Stejná pravidla platí pro všechny, dodal.

Těžkooděnce vyslal na popud vlády policejní prezident Petr Lessy. Tamním policistům mají pomoci zajistit pořádek a uklidnit už tak vyhrocené soužití mezi Romy a místními obyvateli. Na severu Čech zůstanou minimálně tři týdny. I přestože jsou policejní oddíly v oblasti pouze chvíli, setkávají se především s pozitivní odezvou. „Určitě to mělo kladný vliv, na ulicích byl o poznání větší klid. Pozitivní odezvu začínáme dostávat i od místních,“ řekl děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka. Podle policejního prezidia hlídky během prvního dne zkontrolovaly více než 200 osob. Vypátraly i dvě osoby, po kterých bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Žádné vážnější konflikty řešit nemuseli.

„Po jedné noci je strašně brzo to hodnotit, ale v ulicích jsou policisté vidět a zaznamenal jsem taky několik pozitivních reakcí,“ podotkl místostarosta Rumburku Ladislav Pokorný. „Po jedenácté večer v ulicích skoro nikdo nebyl a i Romové chodili maximálně po třech. Chválili si to i lidé,“ dodává místostarosta sousedního Varnsdorfu Josef Poláček. Starostové ale zároveň upozorňují, že jde jen o krátkodobé řešení.

Petr Nečas: „Pravidla a zákony platí pro všechny. Každý je povinen je dodržovat. Pokud je nedodržuje, musí být potrestán… Pokud navíc ten trestný čin je motivován z rasových pohnutek, ať jde kterýmkoliv směrem, od kohokoli, tak o to důslednější ten trest musí být.“

Přímo do šluknovského výběžku se proto ve čtvrtek večer pojede podívat ministr vnitra i policejní prezident. Připojit by se měla i vládní zmocněnkyně pro lidská práva. V Rumburku i Novém Boru se setkají se starosty a místními policejními veliteli a dohodnou se na dalších krocích. Premiér dnes zároveň uvedl, že pokud to bude nezbytně nutné, je policie připravena svou přítomnost na Šluknovsku dále posílit: „Kdyby to mělo i znamenat, že polovina policejního prezidia napochoduje v uniformách do této oblasti a bude pomáhat zajišťovat pořádek, tak to takhle prostě provedou, nesmí to mít limity, nesmí zaznít: nemáme lidi.“

Hlídka v Rumburku
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Rumburská radnice se obává především pátečního odpoledne. Skupina anonymů totiž svolává po Facebooku demonstraci proti nepřizpůsobivým. K účasti se už přihlásilo přes 1 100 lidí a dalších 700 prý svou účast zvažuje. Městský úřad v Rumburku demonstraci zřejmě zakáže. Rozhodnutí musí padnout do čtvrtečního odpoledne. „Upřímně, určitého střetu se opravdu bojíme,“ řekl Pokorný. Demonstrace v Rumburku se má uskutečnit od 17:00. O hodinu dříve měl proběhnout obdobný mítink na náměstí ve Varnsdorfu. Radnice už ho ale zakázala. „Neohlásili ho tři dny předem,“ zdůvodnil Poláček. 10. září se pak chystá v Novém Boru pochodovat nacionalistická Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Ti, kdo současnou situaci nechtějí komentovat, jsou zástupci novoborské skupiny Bezpečí domova, kteří nyní dávají dohromady sbírku na pomoc mužům zraněným při potyčce 
7. srpna. „Nejsem politik a nechci prezentovat své názory, chceme jen pomoci těm zraněným,“ řekla jedna z organizátorek. Za vybrané peníze chtějí zaplatit právníka, který by poškozeným pomohl vymoci náhradu škody.  

Reportáž Ley Surovcové a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Napětí mezi starousedlíky a Romy v oblasti Lužických hor se stupňuje poslední dva roky. Na vině jsou podle místních realitní kanceláře, které kupují především ve středních Čechách byty i s „nepřizpůsobivými“, které pak odstěhují na sever, a opravené byty se ziskem prodají. Na sestěhování sociálně slabých založila svou živnost i řada podnikatelů, kteří si pořídili ubytovny a od státu inkasují příspěvky na sociální bydlení.

V Česku je asi čtyři sta romských ghett, v nichž žije asi 80 tisíc lidí. V posledních dnech se kromě narůstající kriminality zvýšil také počet a intenzita útoků na obyvatele obcí. Ten nejbrutálnější se odehrál v Novém Boru, když si šla pětice Romů s mačetou v ruce vyřizovat účty do tamní herny. Výsledkem byli tři vážně zranění a demonstrace místních proti podobnému násilí. Dva útočníky policie stále hledá. O 14 dnů později potom v Rumburku zaútočila skupina Romů na skupinu Čechů, z nichž jeden skončil po úderech teleskopickými obušky v nemocnici s řadou zlomenin. Dva pachatelé jsou nyní obviněni z ublížení na zdraví s rasovým podtextem.