Pražským nádražím v Libni už znovu projíždí vlaky

Praha - Pražské libeňské nádraží je po večerní nehodě opět průjezdné. Po trati jezdí dálkové i regionální vlaky. Spoje nabírají zpoždění do deseti minut. Od úterního večera blokovala provoz na nádraží nehoda osobního vlaku s posunovací lokomotivou. Při nehodě se zranilo sedm lidí, škody se zatím odhadují na 13 milionů korun. Příčiny se vyšetřují, pravděpodobně ale za nehodou stála lidská chyba, podle policie zřejmě strojvůdce osobního vlaku. Žádná konkrétní osoba ale prozatím obviněna nebyla. Aktuální informace jsou na webu Českých drah.

Osobní vlak City Elefant jedoucí z Kolína se v úterý večer srazil s posunovací lokomotivou. Nehoda poničila podpěru trakčního vedení. Trať ve směru na Kolín byla několik hodin neprůjezdná. Dnes ráno byl provoz jen částečně obnoven. Některé spoje regionální dopravy mezi Prahou a Kolínem ale musely dráhy zrušit. Vpodvečer mluvčí ČD uvedla, že místem nehody už všechny vlaky projedou. Kolem 20:00 by měla těžká technika skončit s odstraňováním souprav z kolejiště. Až do pátečního večera budou pokračovat další práce, které ale podle mluvčí provoz na trati výrazněji neomezí.

Nehodu nyní šetří Drážní inspekce i kriminalisté. Případ vyšetřují jako podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, za který trestní zákoník ukládá sazbu od dvou do osmi let odnětí svobody.

„Předběžnou příčinou na základě šetření na místě mimořádné události bylo stanoveno, že se patrně bude jednat o selhání lidského činitele,“ řekl ČT mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Podle mluvčí pražských policistů Evy Stulíkové vjel devětačtyřicetiletý strojvůdce osobního vlaku do kolejiště, přestože mu pokračování v jízdě zakazovalo světelné signalizační zařízení: „V důsledku toho se střetl s protijedoucí lokomotivou.“

Libní opět jezdí vlaky (zdroj: ČT24)