Praha uvažuje o zvýšení daně z nemovitosti

Praha - Praha uvažuje o zvýšení daně z nemovitosti. Hlavní město proto rozeslalo městským částem dotaz, jaký nárůst by požadovaly. Například Praha 1 a 2 navrhují trojnásobné zvýšení koeficientu, daň by se tak podle jejich návrhu zvýšila třikrát. Se zdražením souhlasí i Praha 5 nebo 7. O případném nárůstu budou starostové a zástupci hlavního města jednat na konci srpna, o možném zvýšení by ale muselo rozhodnout hlavní město.

Praha dosud na rozdíl od jiných velkých měst koeficient výběru daně z nemovitosti neupravovala. Nynější zvýšení by hlavnímu městu mohlo částečně pokrýt výpadky, které mu způsobila ekonomická krize nebo změna rozpočtového určení daní, kterou navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Daň z nemovitosti je stoprocentním příjmem městského rozpočtu.

Některé městské části dostaly letos od Prahy nižší dotace. Zvýšení daně z nemovitosti tak vidí jako prostředek, jak naplnit rozpočty. Praha 2 například nyní z této daně dostává 20 milionů korun. Vedení městské části se shodlo, že by se koeficient měl zvýšit třikrát. Získala by tak 60 milionů. Stejný postoj zaujala i Praha 1. „Koeficient je potřeba upravit,“ řekl starosta Oldřich Lomecký (TOP 09). V centrální městské části by bylo podle něj možné jej zvýšit i pětkrát. „Protože musí dojít ke konsenzu, navrhujeme koeficient tři,“ dodal. Nyní Praha 1 z daně dostává 27 milionů, nově by v rozpočtu měla 81 milionů.

O zvýšení daně musí rozhodnout hlavní město. Zda se podaří nalézt shodu mezi všemi městskými částmi ale není jasné. Podle starosty druhé městské části Jiřího Palusky (ODS) mají jiné požadavky městské části v centru a jiné na okrajích metropole. Zákon ale jiné nastavení daně v jedné obci neumožňuje. O problematice by měli starostové diskutovat na konci srpna na setkání, na kterém se budou řešit dotační vztahy mezi hlavním městem a městskými částmi na rok 2012.