Kraj zřejmě zruší jedno z brněnských gymnázií

Brno - Komu zůstane černý Petr? S takovým pocitem mohli jít dnes na setkání s náměstkem hejtmana Stanislavem Juránkem (KDU-ČSL) ředitelé brněnských gymnázií. Náměstek zodpovědný za optimalizaci středního školství Jihomoravského kraje je pozval, aby jim oznámil, jak se proces dotkne gymnázií v centru kraje. Podle neoficiálních informací existuje tlak středních škol mimo Brno, aby se slučování dotklo i devíti brněnských gymnázií.

O dnešní schůzce s náměstkem Juránkem se devět ředitelů gymnázií dozvědělo až na poslední chvíli. Někteří z nich proto na schůzku spěchali z dovolené. Ze schůzky ale odcházeli s rozpačitými pocity, nic nového se nedozvěděli, plán na slučování gymnázií v Brně se bude teprve upřesňovat. Sami ředitelé nechtěli schůzku příliš komentovatČeské televizi to po jednání potvrdil i Stanislav Juránek. Podle něj není v tuto chvíli žádné gymnázium navrženo na zrušení či sloučení s jinou školou.

O optimalizaci rozhodne expertní skupina

Kolik státních gymnázií v Brně nakonec zůstane, by měla rozhodnout pracovní skupina. Na jejím vzniku se s náměstkem Juránkem shodli ředitelé brněnských gymnázií. Expertní skupina by měla připravovat další kroky k optimalizaci právě brněnských gymnázií od roku 2013.  Tento návrh ale ještě musí projednat a schválit vedení kraje. Jasné mají ředitelé v jednom. V nadcházejícím období je bude čekat hledání argumentů a boj za zachování právě té jejich školy.