Ředitelka litoměřického gymnázia zůstane, rozhodl kraj

Litoměřice - Eva Bulasová zůstane ředitelkou litoměřického gymnázia. Rozhodla o tom Rada Ústeckého kraje. Podle mluvčí kraje Magdalény Hanáčkové pověřená komise nenašla důvody k odvolání. Část studentů, jejich rodičů i někteří učitelé konec Bulasové ve funkci ředitelky požadovali již více než rok. Teď jsou zklamaní, čekali, že ředitelka rezignuje sama. Pracovní komise, která situaci na gymnáziu monitorovala, se podle nich totiž přiklonila spíš k odvolání Bulasové.

„Jelikož nebyly předloženy žádné nové závažné skutečnosti k možnosti jejího odvolání z funkce ředitelky Gymnázia Josefa Jungmanna, nebyla naplněna podmínka pro odvolání,“ sdělila v tiskové zprávě Hanáčková s odvoláním na zákon o krajích. Podle něj není možné ředitele školy odvolat, pokud nebylo zjištěno závažné porušení či neplnění právních povinností z vykonávané funkce. Takových přohřešků se podle rady kraje Bulasová nedopustila.

Podle webových stránek, které o situaci na gymnáziu vznikly, tři členové pracovní komise hlasovali pro odvolání Bulasové, jeden proti a dva se zdrželi. Všichni členové komise pak prý podle jejího člena Martina Šimsy schválili, aby rada s ředitelkou projednala její odvolání. Ta se už dříve nechala slyšet, že se rozhodnutí komise podřídí. Právě proto její odpůrci čekali jiné rozhodnutí rady.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle jednoho z organizátorů protestů Stanislava Hylána jsou ti studenti, rodiče i učitelé, kteří s Bulasovou ve vedení školy nesouhlasí, zděšení. „Čekali jsme, že to uhrají alespoň na plichtu. Že rezignuje sama,“ řekl. Vyjádřil také pochyby o tom, že se rada kraje před svým rozhodnutím dozvěděla od pracovní komise o situaci na gymnáziu přesné a úplné informace.

Odpůrci ředitelky litoměřického gymnázia protestovali proti jejímu setrvání ve funkci několikrát. Po dvou demonstracích v Litoměřicích se v červnu vydali i na krajské zastupitelstvo. To jim slíbilo vytvoření skupiny, která situaci na škole prošetří. Žádné pochybení ale tato skupina neshledala, což předložila jako podklady k rozhodnutí i na dnešní zasedání rady kraje.

Bulasová se podle kritiků zbavovala nepohodlných učitelů, kteří nesouhlasili s jejím stylem vedení školy. Zmínění učitelé už ředitelku v minulosti několikrát kritizovali za údajně špatné zacházení s nadačním fondem školy a neprůhledné zaměstnávání nových pracovníků a zadávání zakázek. Kvůli zakázce na rekonstrukci podlahy sportovní haly, kterou získala firma, kde pracuje ředitelčin manžel, navíc podali nespokojení učitelé trestní oznámení. Podle učitelů je Bulasová dosazená politicky. O její odvolání usilovalo i vedení Litoměřic.