Řidiči si v Kostelci mohou sami vybírat z nabízených značek

Kostelec nad Orlicí – Jednoduchý a nezpochybnitelný systém přidělování státních poznávacích značek vymyslela radnice v Kostelci nad Orlicí. Nový způsob má zamezit množícím se případům podplácení za nápadnou kombinaci čísel. Řidič si při přihlašování vozidla sám a bezplatně vybere ze zhruba stovky kombinací, které mají úředníci v tu chvíli k dispozici. Nový způsob přidělování značek vymyslela kostelecká radnice po vyšetřování korupce u bývalého úředníka z místního odboru dopravy.

Po příchodu na městský úřad si řidič může v aktuálním archu vybrat ze zhruba 100 kombinací, které se pravidelně po čase obnovují. Štítkem s vybranou značkou se posléze označí žádost majitele vozu, aby s ní už nikdo nemohl manipulovat. Systém štítků přitom vyhovuje jak lidem, tak především pracovníkům úřadu. Systém v pdstatě vylučuje jakýkoliv podvod při přidělování.

Nový systém radnice v Kostelci nad Orlicí zavedla, aniž by k tomu potřebovala nový zákon. „K výběru je zhruba kolem sto značek, v momentě když to klesne na sedmdesát, doplňuje se další krabice. Žádný podpultovky tady nelze provozovat,“ uvedl vedoucí odboru dopravy Ivan Novák.

S nápadem přišli nástupci bývalého vedoucího odboru dopravy radnice v Kostelci Milana Furdy, kterého soud poslal na tři roky do vězení za to, že za značky se zajímavou kombinací čísel bral úplatky. „Tenhle náš systém je jednoduchý a průzračný… Rádi bychom iniciovali ostatní města v republice, aby se k němu připojili,“ dodal tajemník městského úřadu Jaroslav Brandejs. Kostelecký protikorupční model začala v pondělí zkoušet také radnice v Rychnově nad Kněžnou.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)