Podnikatelé z Německa neúspěšně lákají Čechy

Ústecko – Němečtí podnikatelé z pohraničí mají zájem o zaměstnance z Ústeckého kraje. Například hledají diplomované zdravotní sestry a pečovatelky pro své pečovatelské domy. Lákají je na výhodné pracovní podmínky, přesto nejsou úspěšní. Na pracovní pohovor přišlo o polovinu méně zájemců, než je volných míst. Podle pracovníků úřadu práce běžná situace.

Miloslava Jakešová pracovala patnáct let jako pečovatelka. Teď je nezaměstnaná a doufá, že nové místo najde v Německu. Dnes přišla na setkání s možným zaměstnavatelem, které zorganizoval mostecký úřad práce. Ředitel sítě pečovatelských domů Tomas Münch říká, že hledá zhruba patnáct zdravotních sester a pečovatelek. O úspěchu se však nedá hovořit, přestože nabízené platy jsou ve srovnání s českými o třetinu až polovinu vyšší.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

V květnu letošního roku se pro Čechy uvolnil německý trh práce. Žádný výraznější pokles nezaměstnanosti nebo odliv pracovních sil se ale v pohraničních oblastech nekonal. „Zájem mezi uchazeči by byl, ale naráží většinou na to, že nejsou vybaveni jazykově,“ sdělil zástupce ředitele krajské pobočky Úřadu práce Ústeckého kraje Jaroslav Kunc.

Podle odborníků by pomohlo, kdyby se lidé v příhraniční učili němčinu od základní školy. Mnohem snadněji by získali zaměstnání. Mostecko má největší nezaměstnanost v republice. Práci tu hledá každý šestý obyvatel.