Gorilka Moja se přestěhuje do Španělska, získá tam partnera

Praha - Gorila Moja, první gorilí mládě odchované v pražské zoologické zahradě, se v říjnu přestěhuje do Španělska. Nový domov nalezne v přírodním parku Cabárceno. Získá tam partnera, který pochází z volné přírody. Pražská zoo doufá, že s ním Moja přivede na svět geneticky hodnotné potomky.

Park Cabárceno je na severu Španělska, vznikl asi před 20 lety. „Zoologickou zahradu v Cabárcenu vybral koordinátor Evropského záchovného programu pro chov goril nížinných, a jak jsem se sám přesvědčil, vybral ji dobře,“ poznamenal ředitel zoo Miroslav Bobek. Podle chovatelů je velmi příhodný díky klimatickým podmínkám i velikosti výběhu. „Moja se stěhuje do nádherného prostředí – do zoo o rozměrech 750 hektarů. Pražská zoo má pouhých 60 hektarů, takže si můžete představit ty obrovské výběhy,“ uvedla mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová. V současné době v parku Cabárceno žije skupina tří goril, a to pětadvacetiletý samec Niky, který pochází z Afriky a je geneticky mimořádně cenný, dále třicetiletá samice Nadia a pětiletá samička Chelewa.

Přesun Moji do jiné zoo je podle chovatelů nutný. „Kdyby tu zůstala, měli bychom ji tu samozřejmě rádi. Museli bychom jí ale bránit v reprodukci s otcem,“ řekl kurátor savců Pavel Brandl. Rozmnožování goril mezi dcerou a otcem podle něj není příliš běžné, ale může se stát. V současné době již Moja musí brát antikoncepci.

  • Přírodní park Cabárceno autor: Miroslav Bobek, zdroj: bobek.posterous.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2823/282285.jpg
  • Přírodní park Cabárceno autor: Miroslav Bobek, zdroj: bobek.posterous.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2823/282284.jpg
  • Přírodní park Cabárceno autor: Miroslav Bobek, zdroj: bobek.posterous.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2823/282282.jpg
  • Gorilí samec Richard v pražské zoo autor: Filip Singer, zdroj: isifa/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2776/277576.jpg

Cesta letadlem v bedně bude náročná

Termín odchodu na první polovinu října je nastaven kvůli březosti gorily Bikiry, která očekává potomka někdy na konci roku. Chovatelé chtějí Moju odvézt s dostatečným časovým předstihem. Do nového bydliště by měla Moja odletět speciálním letadlem. Transport by měl stát do 300 tisíc korun, řekl Bobek. Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS) slíbil, že s jeho zaplacením Praha pomůže.

Moja cestu stráví ve speciální přepravní bedně. Před uložením do ní bude uspána. Do letadla ale bude převezena až poté, co se opět probudí. Chovatelé jsou připraveni i na možnost, že se jí udělá během vzletu nebo přistání nevolno.

Podle Brandla pojede s Mojou rozsáhlý doprovod. Jednak proto, že je to zvířecí „celebrita“, jednak proto, že lidoopi jsou sociální tvorové. „S lidoopem jezdí vždy jeho chovatel, lidoop jako sociální tvor potřebuje nějaké pojítko mezi novým domovem a starým bydlištěm,“  popsal Brandl. Kromě chovatele pojede i veterinář, zřejmě i kurátor chovu a někdo, kdo bude mít na starosti komunikaci se španělskými médii.

Moja si bude muset vybojovat vlastní pozici 

Pražskou gorilu bude ve Španělsku čekat složité začleňování do tamní gorilí skupiny. „Neočekávám, že přijde do Cabárcena a s tamními zvířaty si padne do oka,“ poznamenal Brandl. Předpokládá, že o místo v tlupě bude muset bojovat především s mladou Chelewou. „Dá se očekávat, že ve skupině budou usilovat o stejnou pozici,“ podotkl. Podle něj bude přesun pro Moju obrovská změna. „Napodobujeme ale přirozený přírodní proces. Samice v určitém věku migrují,“ dodal. Začleňování do nové skupiny může trvat dlouho, třeba i tři roky, než se situace stabilizuje. I proto Moja ještě nějakou dobu pro příjezdu bude brát antikoncepci, aby na ní nebylo těch změn moc. 

Kromě chovatelů budou nad odchodem Moji pravděpodobně smutnit i členové její pražské tlupy. Chovatelé ale předpokládají, že se s novou situací rychle vyrovnají. „Pro stávající skupinu je to přežitelné, je to jako když odchází dítě od rodiny, musí to být, ale nepředpokládám, že by to pražskou skupinu narušilo,“ dodal Brandl. 

Moja se narodila 13. prosince 2004. Na svět ji přivedla Kijivu, kterou pražská zoo získala z Austrálie; otec Richard přišel z Británie. Dlouho nebylo známo její pohlaví, s jistotou ho určil až rozbor DNA, který provedla specializovaná laboratoř v lednu 2006. Jméno Moja znamená ve svahilštině „první“.

Pražské gorily patří k poddruhu goril nížinných. Odhaduje se, že jich na světě žije asi 100 000. Ohroženy jsou především kácením pralesů. Pokud bude jejich přirozené prostředí ubývat stejně rychle jako dosud, za 40 let by gorily neměly kde žít a byly by vyhubeny, obávají se vědci.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod