Spojení Ostrava-Opava je pro ministra Dobeše prioritou

Ostrava - Pokud se ministerstvu dopravy podaří ve vládě prosadit navýšení financování výstavby dopravní infrastruktury v ČR pro příští rok, půjdou peníze prioritně také na dostavbu silnice mezi Ostravou a Opavou. Ministerstvo by rovněž počítalo s dokončením prodloužené Místecké ulice I/56 v Ostravě. Při své návštěvě Moravskoslezského kraje to dnes řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

V budoucnu budou klíčovými stavbami - obchvat města Frýdku-Místku a výstavba úseku silnice I/11 na Třinecku směrem na Slovensko. Podle ministra dopravy však musí pro příští roky dojít k navýšení Státního fondu dopravní infrastruktury, ze kterého se výstavba nových silnic financuje.

Zástupci Moravskoslezského kraje i některých měst vládu i ministerstvo kritizovali, že původně v rozpočtu s další výstavbou silnice mezi Ostravou a Opavou nepočítaly. Obyvatelé regionu proti zastavení výstavby některých silnic také podepsali několik petic. Podle zástupců kraje by původní návrh investovat 37 miliard v celé ČR znamenal výrazný útlum výstavby nových silnic.

Pavel Dobeš, ministr dopravy:

„Pokud se podaří najít finanční prostředky na dopravní infrastrukturu a změnit rozpočtový rámec ze 37 nejlépe na 49 miliard pro rok 2012, tak po diskusi s krajem budeme schopni najít prostředky na stavbu úseku I/11 Mokré Lazce - hranice okresu Opava a prodloužení Místecké, silnice I/56 v Ostravě, aby mohly být zařazeny v příštím roce do výstavby.“

Ministr věří, že se mu ve vládě navýšení financí pro dopravní stavby podaří prosadit. Již kvůli tomu jednal s premiérem Petrem Nečasem (ODS) i ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Pokud by se to podle Dobeše nepodařilo, Česká republika by nepokryla spolufinancování dopravních projektu hrazených z evropského fondu Doprava. V tom případě by musela vracet EU desítky miliard korun.

Nad ostatními silnicemi visí otazník

Opavský primátor Zdeněk Jirásek (ČSSD) příslib ministra dopravy o preferování dostavby úseku Mokré Lazce - hranice okresu Opava přivítal. „Dobudování tohoto úseku je prioritou, jako Opava to vítáme. Chceme tuto výstavbu co nejvíce pomoci urychlit,“ uvedl Jirásek.

Nad výstavbou dalších důležitých plánovaných klíčových silnic v moravskoslezském regionu však zůstává otazník. „U všech ostatních silnic není možné říct další jednoznačně stanovisko,“ konstatoval ministr. Dodal, že záležet bude na výši rozpočtu v příštích letech.