Příbramská záchytka nemá peníze, město ji asi zavře

Příbram – Radnice města Příbram má potíže s financováním záchytné stanice. Starosta proto uvažuje o jejím zrušení. Hlavním problémem je, že většina klientů za svůj pobyt neplatí. Policisté vozí na záchytku opilce i z okolních měst, ani s nimi se ale Příbram nedohodla na spolufinancování. Podobné problémy řeší i zbývající dvě středočeské stanice, například v Mladé Boleslavi nocležníci dluží 800 tisíc korun.

Poplatek 1 500 korun za jednu noc strávenou na záchytce zaplatí jen minimum klientů. Roční provoz přitom příbramskou radnici přijde na téměř dva miliony korun. Asi polovinu z této částky sice pokryje dotace Středočeského kraje, víc než půl milionu korun ale musí Příbram hradit ze svého. My vlastně suplujeme službu státu nebo kraje, stěžuje si starosta Josef Řihák.

Podle statistik až osmdesát procent lidí, kteří využijí služby záchytných stanic, pochází z jiných měst, než je Příbram, někteří jsou prý až z jižních Čech. Například z Písku sem policie minulý rok přivezla 6 lidí.

Stejně jako další města nechce Písek o symbolickém příspěvku na provoz záchytky ani slyšet. „Rada města vzhledem k tomu, že to považuje za nesystémové řešení, nepřistoupila na platby ani na záchytnou stanici v Příbrami, ani na žádnou jinou,“ uvedl mluvčí píseckého městského úřadu Roman Ondřich. Finanční pomoc tak přislíbila jen čtvrtina oslovených měst.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Starostovi Příbrami už ale pomalu dochází trpělivost, uvažuje proto, že město své zařízení nechá zavřít. „Otázka je, když to bude takto pokračovat, jak dlouho bude Příbram záchytku provozovat,“ prohlásil Josef Řihák. Získat peníze od opilých nocležníků je zpětně téměř nemožné. Radnice rozesílá obsílky, vyhlašuje exekuce, vždy ale bez úspěchu. „Když někdo nic nemá, tak nic nemá,“ dodal Řihák.