Sociální reforma přinesla zatím jen chaos a nervozitu

Karlovy Vary – Tajemníci městských úřadů na západě Čech si stěžují, že připravovanou sociální reformu provázejí zmatky a nejasnosti. Od ledna by část jejich podřízených ze sociálních odborů měla přejít pod úřady práce. Zaměstnancům ale chybí informace a bojí se o místa.

Zástupci městských úřadů netuší, jak budou úřady od Nového roku fungovat. Potřebné informace jim ministerstvo zatím nedodalo. Městské úřady tak zatím nemohou plánovat například rozpočty – nevědí totiž, kolik lidí budou zaměstnávat. „Máme do konce srpna nahlásit úřadu práce konkrétní jména jednotlivých pracovníků, kteří by se měli od prvního ledna stát zaměstnanci úřadu práce. Paradoxní je, že v tuto chvíli ještě ani není schválená legislativa, která by to měla zabezpečit,“ říká tajemník karlovarského magistrátu Jakub Kaválek.

Zatím není jasné ani to, jak dlouho budou o zákoně politici ještě jednat a v jaké podobě bude nakonec schválen. Ministerstvo práce vzkázalo, že se dohodlo se zástupci sdružení měst a obcí. Na úřady práce by po novém roce mělo přejít z obcí a magistrátů až 1800 lidí.

„Ti, kteří zůstanou na svých dosavadních místech, mají určitě i další agendu, kterou se zabývají. A proto není důvod, aby se obávali, že přijdou o svoji práci,“ uklidňuje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Podle mluvčí se v následujících šesti týdnech mají dohodnout zástupci krajských úřadů, obcí a ministerstva na detailech připravovaných změn.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)