Rekonstrukce umělecké školy v Jihlavě vyjde na 65 milionů

Jihlava - V Jihlavě budou na podzim zahájeny opravy dvou stavebně spojených historických budov v centru, v nichž sídlí základní umělecká škola. Během půl druhého roku bude fasádám vrácena podoba z roku 1875 a vzniknou nové učební prostory. Škola se mezitím od října přesune do náhradních prostor. Práce skoro za 65 milionů korun z větší části zaplatí Evropská unie.

„Na jaře roku 2013 by měla být budova předána zase do provozu,“ uvedl jihlavský primátor Jaroslav Vymazal. Práce provede stavební firma, kterou vybrala radnice. Škola se 1 150 žáky zatím najde azyl v prázdném hotelu Zlatá hvězda na Masarykově náměstí.

Díky rekonstrukci se zvýší kapacita školy a zároveň se zlepší podmínky pro její činnost. Ve sklepeních vzniknou prezentační prostory, rozšíří se učebny. Ve dvorním traktu směrem do Lazebnické ulice vznikne přístavba. Zbytečně velké místnosti budou rozděleny na účelnější menší učebny. Přibude například i ateliér pod střechou, velký hudební sál, zvukově izolované zkušebny bubeníků a nahrávací studio.

K výzdobě školy přispěje sochař Olbram Zoubek, v Jihlavě se už kvůli tomu byl podívat. „Oslovilo ho to natolik, že vytvoří sochu přímo do tohoto prostoru. Bude to múza,“ přiblížil primátor.

Základní umělecká škola v Jihlavě patří k největším školám v kraji. Pravidelně se na ni hlásí až třikrát víc zájemců. Největší zájem je o výuku hry na klavír a dechové nástroje. Zřizovatelské funkce ke škole přešly na město předloni z kraje Vysočina.