Jak šmakuje Moravskoslezsko? Jako bigos

Ostrava - Krajští radní už ví, jak chutná Moravskoslezský kraj. Vítězem prvního ročníku kulinářské soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko je bigos. Projekt, jehož cílem je přitáhnout do kraje další turisty a obohatit jídelníčky restaurací krajovými specialitami, odstartoval v Praze. Moravskoslezský kraj do něj vložil více než jeden milion korun.

Protože i láska prochází žaludkem, chce kraj lákat turisty nejen na Beskydy nebo Jeseníky, ale i na místní speciality. Podobně jako Praha. „Chtěli jsme oživit ty speciality, ty recepty, které tady kdysi byly a na které se už zapomnělo,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jiří Vzientek.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Babiččin škvarkový závin, starobělské zmrzlé kobzole, knedle v kyšlym želu a ostravský kotouč – speciality regionu. Morava a Slezsko ale nejvíce chutná jako vydatná polévka bigos. „Kvalitní anglická slanina, poctivá ostravská klobása. To, co bylo při přípravě jídla důležité, je zachování technologického postupu, aby se všechny chutě v těch ústech otevřely,“ prozrazuje více o této specialitě poradce pro gastronomii a hotelnictví Mirek Horák.

Recepty hodnotila odborná porota. Své krajské jídlo si vybírají také lidé. Ti své recepty po prababičkách do soutěže posílali. Tradiční speciality by se měly brzy dostat na jídelníčky restaurací v celém kraji. „Zjistil jsem, že v Moravskoslezském kraji jsou speciality minimálně evropského rozměru,“ říká překvapeně mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. „Hledání unikátních produktů a především gastronomických toho daného kraje, to je přesně ten světový trend,“ dodává.

Pro svůj recept můžete hlasovat na internetových stránkách www.msregion.cz až do konce srpna. Oficiální vyhlášení vítězů proběhne v rámci prvního ročníku Gastrofestivalu na hradě Hukvaldy druhého října.