Božídarská stezka má po třech letech nový chodník

Boží Dar - Práce na naučné stezce v unikátním rašeliništi na Božím Daru finišují. Vyhledávaná atrakce už je kvůli havarijnímu stavu starého chodníku tři roky zavřená. Nový musí být hotový do konce září. To je podmínka pro přiznání desetimilionové evropské dotace.

Firma, která dělá nový, téměř dvoukilometrový chodník, přicházela do nepříliš prozkoumaného terénu, kde je různě hluboká bažina. Předem připravené a až šest metrů dlouhé nosné kůly někde nedosáhly na dno. Bažina je pohltila.

Postup prací komplikovaly také podmínky ochranářů přírody. Kvůli některým živočišným druhům bylo možné v každém roce zahájit práce až po 1. červenci. „Sezona na realizaci práce je v každém roce velmi krátká, to znamená od července do konce října. Potom tady napadne sníh a musíme skončit,“ říká Dušan Perník, který nad pracemi vykonává stavební dohled.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

I přes tyto komplikace zavládl v posledních dnech na božídarské radnici opatrný optimismus. „Už nám chybí zhruba posledních dvě stě osmdesát metrů z těch osmnácti set, takže věřím, že vše včas dokončíme,“ potvrzuje starosta Božího Daru Jan Horník.

Rašeliniště má statut Národní přírodní rezervace. Vedle vzácných rostlinných druhů, jako je například zakrslá bříza, je tu unikátní fauna. Zdejší užovky anebo zmije nemají nikde jinde takové zbarvení jako právě tady.

Stezka je turistické lákadlo především v letní sezoně. "Uzavření poškodilo cestovní ruch a místní podnikatele, protože hodně lidí se o naučnou stezku Božídarské rašeliniště zajímá, dodal Horník. Turisté by mohli po novém chodníku vyrazit ještě letos, než napadne sníh.