Sluneční hodiny mohou zdobit rodinný dům i náměstí

Boršov nad Vltavou – Jan Zeman z Boršova nad Vltavou je vystudovaný historik, od podzimu zastává funkci starosty, běhá dálkové tratě a vyrábí štukové obrazy. Jeho největším koníčkem jsou však sluneční hodiny.

Hodiny Jana Zemana měří čas například v Sezimově Ústí, Týně nad Vltavou nebo Českých Budějovicích. „Mě těší, že pan Zeman nemá hodiny jenom na zdi, ale že občas popustí uzdu fantazii a udělá i trošičku šílenější sluneční hodiny,“ zdůraznil astronom Miloš Tichý a Jan Zeman doplnil: „Myslel jsem, že je to velice jednoduché. Že se prostě zarazí nějaká tyč do zdi a tam obkreslím, co ukazuje stín. Samozřejmě jsem hned poznal, že tomu tak není.“ Základními pomůckami pana Zemana jsou buzola, vlastnoručně vyrobený úhloměr a hvězdářská ročenka. Výroba slunečních hodin je jeho velkým koníčkem, věnuje se mu už 15 let. „Musíme znát přesnou zeměpisnou polohu a také sklon terénu, orientaci terénu, sklon zdi, jestli je rovná, nebo není,“ podotkl Miloš Tichý.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

První sluneční hodiny, které pan Zeman vyrobil, zničila sova. A nestojí už ani dům, na kterém byly. Jeho hodiny však zdobí už víc než 20 míst, hlavně v jižních Čechách. Nejvíc hrdý je na ty, které zdobí náměstí v Sezimově Ústí. „Ty hodiny jsou zvláštní tím, že ukazatelem je socha. Ta drží ve čtyřech metrech žulovou kouli o průměru 20 centimetrů, koule je zároveň modelem zeměkoule. Jejich provedení bylo náročné v tom, že jsou na nakloněné rovině. Vedle časů ukazují zároveň slunovraty a rovnodennosti,“ vysvětlil jejich autor. Na mezinárodní přehlídce slunečních chronografů v Itálii za ně před třemi lety dostal dokonce ocenění. „Hodiny na náměstí v Týně nad Vltavou jsou zase zvláštní tím, že jsem byl požádán, abych hodiny sestrojil na stávající tyč. Ta tyč tam byla zadělána někdy před 250 lety, a když jsem začal oměřovat, zjistil jsem, že její úhel neodpovídá zeměpisné šířce Týna nad Vltavou. Aby ukazovala správně, musel jsem si pohrát s azimutem té stěny. Musel jsem ho přepočítat,“ dodal Jan Zeman a Miloš Tichý poukázal: „Spousta lidí si myslí, že když má počítač a nějakou zeď, že udělat sluneční hodiny zvládnou sami. A pak, když si to namalují, zjistí s hrůzou, že jim to ukazuje špatně.“

Na svém kontě však má pan Zeman také první analamatické, tedy nášlapné, hodiny, kde ukazatelem času je sám člověk, nebo takové, které ukazují čas v různých světových metropolích. Každé další jsou pro něj výzvou. Zpracovaný má dokonce i projekt na měsíční hodiny. Jak sám říká a jak dokládá jeho práce, sluneční hodiny mohou být velmi individuální. Chce to jen nápad.

Pan Zeman chce společně s vedením hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích vytvořit v krajském městě takzvanou vesmírnou stezku. Ta by měla 13 zastavení, na každém z nich by byly nejen informace o planetách, ale také originální sluneční hodiny.