Na Šluknovsku i přes zákaz vyjdou do ulic radikálové

Varnsdorf - Radikálové budou v Rumburku i přes zákaz radnice protestovat a nejspíš vyjdou do ulic i ve Varnsdorfu. Policie kvůli možným násilnostem nasadila dvě stovky mužů. Včera večer se starosty vyhrocenou bezpečnostní situaci ve Šluknovském výběžku řešil i policejní prezident Petr Lessy.

Do ulic mají vyjít v Rumburku a ve Varnsdorfu, a to přesto, že radnice protesty zakázaly. Ta rumburská proto, že ve stejné době a na stejném místě má happening ČSSD - strana místostarosty Ladislava Pokorného. Policie se připravuje a na sever poslala na 200 mužů. Napětí mezi starousedlíky a Romy, které tam stěhují realitky, roste už několik týdnů. Večer kvůli tomu za místními starosty přijel policejní prezident Petr Lessy. Dnes odpoledne do města dorazí další dvě stovky policistů. Budou zajišťovat klid během dvou plánovaných demonstrací.

Třetím dnem pomáhá na severu Čech padesát policistů z pražské pořádkové jednotky. Přišli kvůli prudkému nárůstu kriminality a útokům s rasovým podtextem. Policejní prezident teď slíbil, že neodejdou, dokud se situace neuklidní. „Pokud bude potřeba, tak opravdu nejsme limitováni ani silami ani prostředky ani délkou působení v tomto regionu,“ uvedl policejní prezident Petr Lessy. Všichni se shodují, že po příchodu posil kriminalita ze dne na den klesla. Starostové dostali slib, že naopak klesat v budoucnosti nebude počet místních policistů.

Monika Šimůnková
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Monika Šimůnková, zmocněnkyně vlády pro lidská práva potvrdila, že včerejší schůzka starostů Šluknovska s představiteli policie byla úspěšná. Starostové prý uvedli požadavky na legislativní změny, které by napomohly ke zlepšení místní situace. „Zatím bylo domluveno, že zde policisté zůstanou neomezeně a po třech týdnech se situace zhodnotí. Neznamená to tedy, že za tři týdny policie zmizí,“ upozornila Šimůnková. Podle ní pro základní zklidnění situace bylo uděláno maximum.

Chybí prevence, říká ředitel Agentury pro sociální začleňování

Nicméně nejedná se o dlouhodobé řešení. „Je zapotřebí, abychom se vrátili k dlouhodobé práci, která se odpracovává v jiných částech regionu, mám na mysli Krásnou Lípu nebo Varnsdorf,“ uvedl ředitel Agentury pro sociální začleňování Petr Šimáček. Podle něj podobná preventivní činnost chybí právě v Rumburku a částečně i ve Šluknově. „Musíme se vrátit k prevenci, k terénním pracovníkům, noclehárnám, azylovým ubytovnám,“ dodal.

Šimáček také varuje před tím, aby byli na Šluknovsku spojováni kriminálnici se sociálně vyloučenou většinou, která může být původcem drobných krádeží, nepáchá však podle Šimáčka násilnou trestnou činnost. Trestných činů se stane podle něj v Rumburku ročně patnáct. „Celá řada mladých lidí, kteří jsou původci trestné činnosti, vyrůstala v poměrech, kdy v sociálně vyloučených lokalitách je úplná nezaměstnanost,“ upozorňuje. Je tedy zapotřebí vrátit děti ke vzdělávání, protože v devadesátých letech až třicet procent z nich navštěvovalo zvláštní školy.