Chebsko se opět zachvělo, otřesy se blížily stupni 4

Cheb – Na Chebsku se v noci opět otřásla země. Zemětřesení dosáhlo síly téměř čtyř stupňů Richterovy stupnice a zachvěly se při něm i domy. Od čtvrtečního večera seismografy zaznamenaly desítky otřesů. Většinou ale byly slabší, do dvou stupňů, vyplývá z údajů Automatické lokalizace České regionální seismické sítě. Otřesy opakované čtvrtým dnem tak zřejmě potvrzují odhady seismologů, že se na Chebsko po třech letech vrátil zemětřesný roj. Podle geologů mohou otřesy trvat i měsíc. Aktuální situaci můžete sledovat na seismografu v Novém Kostele.

Nejsilnější otřes byl zaznamenán po 1:30. Projevil se silným hlukem a zachvěly se při něm i budovy. „Probudilo mě to. Dům se otřásl a zařinčely okna. Šel jsem se raději podívat ven, jestli to něco neudělalo s barákem,“ popsal otřes Jan Wagner z Kraslic, které leží vzdušnou čarou víc než deset kilometrů daleko od Nového Kostela, kde jsou epicentra otřesů.

Josef Horálek: „Myslím, že můžeme očekávat ještě několik minimálně takto silných jevů. Můžou být dokonce i jevy silnější.“ 

Žádné škody nicméně zatím během otřesů nevznikly. „Škody na budovách jsou tak od čtvrtého stupně, ale jsou to drobné škody, například na omítkách nebo uvolněná krytina,“ uvedl Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu AV ČR. Podle reportéra ČT Zdeňka Soukupa nemuseli vyjíždět ani hasiči. 

Otřesy na Chebsku se po tříleté odmlce objevily v úterý. Celkem jich bylo přes tisíc, většinu ale lidé ani nezaznamenali. Ve středu však dosáhly tří stupňů.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)