Na Pernštejn povede nová naučná cesta

Nedvědice - Na jeden z našich nejnavštěvovanějších hradů - Pernštejn, povede nová naučná cesta pro pěší. Nyní se dá k památce dostat jen po úzké frekventované silnici. Kdo nepřijede k hradu autem nebo nesežene místo na zaparkování, musí absolvovat cestu zaplněnou skupinkami turistů a školních výprav. Nová cesta pro pěší se ale těm nejnebezpečnějším úsekům vyhne. První turisté by se po ní měli dostat na hrad na jaře příštího roku.

Při plánování nové stezky sehrály roli nejen obavy o turisty vyrážející pěšky na hrad, ale také několik nezpevněných úseků, které jsou značně poničené. Nová stezka ale nenabídne jen kvalitnější povrch mimo silnici. Současně budou na trase rozmístěny tabule, kde se návštěvníci Pernštejna budou moci dozvědět už předem něco o historii i významu hradu, který nebyl jako jeden z mála nikdy v historii dobyt.

Turisté se na Pernštejn dostanou po nových stezkách (zdroj: ČT24)

„Projekt se jmenuje Po naučných stezkách na hrad Pernštejn a financovaný je z velké části z regionálního operačního programu Jihovýchod,“ řekl starosta Nedvědice Pavel Vejrosta (SNK Evropští demokraté).

Po nové stezce by se první turisté měli na hrad dostat na jaře příštího roku. Několikrát přitom budou muset překonat říčku Nedvědičku, kvůli tomu na trase vyrůstá několik lávek. Ti, kdo přijedou na hrad automobilem, budou mít ale smůlu. Parkoviště dál zůstane u hradu v neutěšeném stavu, na jeho rekonstrukci se peníze v projektu nenašly.