Blansko chce koupit zchátralý hotel, bojí se ghetta

Blansko – Hotel Dukla tvoří v Blansku hranici tří náměstí, z dřívějšího hotelu se ale postupně stala levná ubytovna a místními obyvateli je považován za ostudu. Město o hotel, který se bude příští měsíc prodávat v dražbě, původně nemělo zájem, teď ale změnilo názor. Radnice má obavu, aby dům nezískal někdo, kdo tam nastěhuje sociálně nepřizpůsobivé.

Varováním je pro Blanenské zkušenost ze severočeských měst, kde realitní kanceláře ve velkém skupují vybydlené nemovitosti a jejich nájemníky přesouvají do levných bytů. Místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS) se proto snaží přesvědčit radní a zastupitele, aby se město dražby zúčastnilo.

„Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby uprostřed města vznikla nějaká levná ubytovna, najaké ghetto,“ shrnul obavy Crha. Jedna z variant počítá s tím, že by město mohlo budovu nechat zbourat, čímž by vzniklo jedno velké náměstí, další varianty počítají s vypsáním architektonické soutěže na úpravu prostranství a nalezení investora, který by objekt přestavěl podle zadání města. Podmínkou ale je, aby město v dražbě hotelu uspělo.

Zchátralý hotel Dukla původně patřil státnímu podniku Hotely a restaurace, následný vlastník ale skončil v konkurzu, a proto se teď hotel prodává v dražbě. Vyvolávací cena je 15,5 milionu korun.