V Hranicích u Chotěboře se chodí na univerzitu do kravína

Hranice u Chotěboře – Na okraji obce Hranice u Chotěboře ožívá starý opuštěný kravín. Parta mladých umělců chce tuto stoletou stavbu proměnit v kulturní a ekologické centrum. Teď je tam například mezinárodní lidová univerzita.

Stoletý kravín v Hranicích se mění ve venkovské centrum, kde se má prolínat ekologie s uměním. V současné době například hostí kromě tuzemských také umělce a vědce z Holandska, Belgie, Německa a Maďarska a vytváří s nimi podle starých plánů netradiční včelí úly. „Tenhle úl má prosklenou pozorovatelnu. Je to starý africký model, který se ale ještě dodnes používá,“ uvedl účastník z Belgie Givy van Belle. Mezinárodní dílnu vede včelař Jiří Málek z Libice nad Doubravou. Oprášil projekt Švýcara Hubera z roku 1789 a vyrábí s účastníky unikátní včelín. Dá se jím doslova listovat jako knihou. „Včelaři chtěli porozumět včelám, proto potřebovali ty včely otevřít nerušeně, aniž by poškodili dílo,“ vysvětlil Jiří Málek.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

V bývalém kravíně se také učí ze dvou prázdných sudů vyrábět jednoduchá, vysoce účinná, ekologická kamna a po večerech zase natáčejí rozhlasovou hru. Akce nese název Letní univerzita. V podobných projektech chtějí pokračovat několikrát ročně. „Pokoušíme se tady vytvořit takové umělecké ekologické centrum. Tedy místo, kde by se setkávali umělci, různí specialisté i vědci,“ prohlásila spoluorganizátorka akce Lenka Dolanová z občanského sdružení Yoyo.

Akce vyvrcholí v sobotu v podvečer ochutnávkami různých medů, prezentací vytvořených úlů a také koncertem.