Novojičínsko se připojí k integrované dopravě kraje

Nový Jičín - Od neděle se celé Novojičínsko připojí k integrovanému dopravnímu systému Moravskoslezského kraje. Dosud k němu patřila jen zhruba polovina této oblasti. Výhody to přinese hlavně lidem, kteří pravidelně jezdí do práce. Pro některé cestující to ale bude naopak znamenat zdražení.

Dopravní systém na Novojičínsku se sjednotí. Změní se ale kvůli tomu i některé ceny. Jízdné totiž začnou dopravci vypočítávat jiným způsobem. „V některých případech dojde ke snížení ceny, někde budou ceny zachovány a někde dojde ke zvýšení. Je to různé, ale v průměru ty ceny zůstanou stejné,“ uvedl jednatel společnosti Koordinátor ODIS Aleš Stejskal. Například cesta autobusem z Frenštátu pod Radhoštěm do Trojanovic podraží o 2 koruny. Mezi Příborem a Ostravou ale naopak o stejnou částku zlevní. Nejvíce se ale změní ceny dlouhodobých jízdenek, tzv. měsíčníků.

„Jedná se o systém, který pomáhá lidem hlavně při cestě do zaměstnání, kdy si mohou koupit jízdenku, která jim platí pro všechny prostředky a je pro pravidelně dojíždějící výhodný,“ tvrdí pracovnice odboru dopravy MěÚ Nový Jičín Vladislava Šustková.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„V takových případech se cena snižuje o desetikoruny, nebo dokonce stokoruny, zejména to pozitivně pocítí lidé, kteří dojíždějí z okolí Nového Jičína do Ostravy ve vazbě na MHD. Dosud si museli kupovat jízdenky dvě, teď už to bude jen jedna,“ vysvětluje jednatel společnosti Koordinátor ODIS Aleš Stejskal. Ceny jízdného se na Novojičínsku změní 28. srpna. Po tomto termínu zůstane mimo dopravní integrovaný systém Moravskoslezského kraje pouze část Frýdecko-Místecka, Havířovska, Bruntálska a Rýmařovska.