Kvůli požáru seníku ve Skašticích zrušili pořadatelé parkurový závod

Kroměříž - S rozsáhlým požárem, který zasáhl stoh a seník, bojovali dopoledne hasiči ve Skašticích na Kroměřížsku. Oheň zasáhl asi třicet tun navezené slámy a sena. Požár značně poškodil halu, v níž jsou umístěny stroje na výrobu pelet a další technika. Odhadovaná škoda může podle vyšetřovatele přesáhnout deset milionů korun. Oheň ovlivnil i akci na nedalekém parkurovém závodišti, lidé museli odejít do bezpečí.

K požáru vyrazili hasiči před devátou hodinou ranní. Profesionální záchranáře z Kroměříže postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z celého okolí. „Požár zachvátil velký zastřešený seník se zásobou slámy i sena a následně se rozšířil také na velký stoh vedle haly,“ uvedl mluvčí hasičů Ivo Mitáček. 

Požár byl v těsné blízkosti parkurového závodiště, kde se konala akce pro veřejnost. „Vzhledem k šíření nebezpečného kouře rozhodl velitel zásahu o ukončení akce a všechny osoby byly vykázány do bezpečné vzdálenosti. Nikdo tak nebyl zraněn, a to včetně koní,“ popsal krajský mluvčí hasičů.

Na místě se nacházely tlakové nádoby 

Při zásahu se hasiči snažili dostat ze seníku tlakové lahve s plynem, které zde byly uskladněny. Situaci jim komplikoval silnější vítr, který podporoval šíření ohně. Hasiči museli celou halu i venkovní stoh prolévat mnoha proudy vody. Soustavně museli chladit i tlakové nádoby, které zde byly umístěny, a zabránit tak případnému výbuchu. 

Požár se hasičům podařil dostat pod kontrolu před polednem. Odhadují přitom, že hasit budou ještě po celý dnešek. Na místě jim pomáhá také těžký pracovní nakladač, který rozváží hromady zničené a prohořívající slámy.