Vosy útočí

Brno – Jihomoravští záchranáři vyjíždějí denně i ke třinácti případům bodnutí vosou nebo včelou. Oproti loňskému roku se počet takových ošetření zvýšil dvojnásobně. Alergickou reakci na bodnutí mají navíc často i lidé, kteří alergičtí nejsou.

„Bohužel v mnoha případech jsou tyto reakce velice silné a život ohrožující. Dokonce od začátku roku evidujeme jeden případ, kdy relativně mladý muž zemřel na pobodání hmyzem,“ upozornila mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. „Pokud dostane pacient žihadlo blízko žíly nebo přímo do žíly, pak může být reakce opravdu extrémní a může dojít k selhání základních životních funkcí,“ potvrdil lékař Rudolf Zvolánek.

Nejčastěji řeší záchranáři bodnutí do krku nebo jazyka, kdy může hrozit udušení. Případů bodnutí hmyzem, které se neobešly bez zásahu lékaře, je letos o sto procent víc než loni. „V této části sezony brání vosy hnízdo a v přírodě je jich mnohem víc a jsou agresivnější,“ vysvětluje Ladislav Bocák z katedry zoologie Univerzity Palackého v Olomouci.

Reportáž Luboše Dostála a Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Vosy netrápí jen záchranáře. Jihomoravští hasiči za posledních deset dní vyjížděli k více než padesátce vosích a sršních hnízd, hlášeno přitom měli každý den až sto případů.