Pozorovatelé blesků na Hromové hoře

Milešovka – Letošní léto je ve znamení bouřek, podle meteorologů by přitom ke konci srpna už postupně měly ustávat. Ale přijdou ještě další, přehled o nich mají především meteorologové z observatoře na Milešovce - německy Donnersberg, Hromové hoře.

Hromy a blesky se nejvyšší hoře Českého středohoří spíše vyhýbaly a přecházely vnitrozemím. I tak jich tu napočítali přes čtyřicet a dál zůstávají ve střehu. „Může to být dost nepříjemné, ale říkám si, že když se tu nikomu za sto let nic nestalo, tak mi to tady taky přežijeme,“ říká pozorovatel Miloš Matúšek o pocitech meteorologů, když bouře řádí nad observatoří.

„Bouřka není mezi meteorology příliš oblíbená, vypíná se automatická stanice, lanovka, údaje o stavu počasí se neposílají, ale pak se zpětně doplňují,“ dodal. V observatoři na vrcholu pracují čtyři lidé - vždycky po dvou, týden mají volno, týden jsou nonstop v práci: jeden spí a druhý každou hodinu zapisuje data o počasí a posílá je do Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Většina dat se počítá automaticky, pořád ale zůstávají údaje, které žádný přístroj nezměří: oblačnost, dohlednost nebo intenzita bouřky. „Touhle dobou už běžně bouřková činnost spíš ustává, a to, že teď řádí další, je něco výjimečného,“ upozornil vedoucí observatoře Jan Cerha.

Milešovka přitahuje kromě blesků i vítr. Je to největrnější místo v Česku a patří i k těm nejmlhavějším. „Nárazy, které procházejí Středohořím, skončí na Milešovce,“ vysvětlil Cerha. Nápad využít vlastností Milešovky k meteorologickým měřením vznikl už před dvěma stoletími. Observatoř tady funguje téměř nepřetržitě od roku 1905.