Praha může přijít o michelinskou restauraci, šéfkuchař odchází

Praha - Pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, která letos v březnu již potřetí obhájila jednu michelinskou hvězdičku v gastronomickém průvodci Michelin, nemusí podle dnešního vydání E15 toto ocenění znovu získat. Italský šéfkuchař Andrea Accordi, který stojí za mimořádným úspěchem restaurace, v říjnu odchází do nového hotelu Four Seasons v ruském Petrohradu. Informaci potvrdila mluvčí hotelu Martina Vávrová s tím, že restaurace bude od listopadu do února příštího roku uzavřena. Snídaně a omezená nabídka pokrmů bude po dobu rekonstrukce servírována v jednom z hotelových společenských salónků. Jméno nového šéfkuchaře bude oznámeno v nadcházejících týdnech.

Podle Vávrové bude Accordi hrát důležitou roli v představení standardů značky Four Seasons na trhu, který hotelový řetězec považuje za klíčový. Generální ředitel hotelu v Praze Rene Beauchamp vnímá Accordiho přestup „se smíšenými pocity“. „Ohromně přispěl k rozvoji Allegra a místního gastronomického trhu. Díky jeho jedinečné kreativní a inovativní kuchyni jsme v Allegru přivítali gurmány z celého světa. Děkujeme mu za skvělou práci, zanícení a oddanost a přejeme mu mnoho úspěchů,“ uvedl. 

Accordi: Je to pro mě nová výzva

Accordi uvedl, že se mu nová pracovní příležitost naskytla neplánovaně. „I když je těžké opustit místo, které máme rádi, je to pro mě nová výzva,“ konstatoval. Zdůraznil, že na novou zkušenost se velmi těší. Šéfkuchař, který si v Praze získal pověst vynikajícího odborníka, uvedl, že čtyři roky strávené v Praze pro něj byly „skvělou zkušeností“: „Přistěhoval jsem se v době, kdy byla kulinářská scéna v plném rozvoji, a já jsem hrdý na to, že jsem mohl rozvíjet svou kuchyň a styl vaření.“    

Andrea Accordi
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/Lidové noviny

Podle Beauchampa se Allegro vždy vyznačovalo skvělou italskou kuchyní. „Kvalita produktů, servis a spokojený zákazník pro nás byly a jsou prioritou. Jsme známí svou snahou být vždy na špičce a sledovat trendy,“ řekl s tím, že restaurace nyní chystá nový koncept stravování, v této souvislosti má být upravena podle nového designu. Nová „urban chic“ restaurace pak chce nabídnout stravování v moderním prostředí při zachování vysoké kvality italské kuchyně. V branži se podle deníku E15 mluví o vzniku luxusní „pizzerie“.

První michelinskou hvězdu pro Allegro získal Accordi v roce 2008. Byla to vůbec první hvězda pro restauraci střední a východní Evropy. Hvězdu pak znovu obhájil v následujících třech letech. Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2011 zahrnuje výběr hotelů a restaurací ve 44 městech 20 evropských zemí. Z českých restaurací se v něm objevily Aromi, SaSaZu, Le Terroir a Divinis. V prestižním francouzském průvodci byly s oceněním Bib Gourmand také loni.