Za rumburský pochod padnou jen symbolické pokuty

Rumburk (Děčínsko) - Pěti zadrženým z páteční demonstrace v Rumburku hrozí maximálně tisícikorunové pokuty. Jejich přečiny klasifikovala policie jako přestupky, spočívající v neuposlechnutí výzvy, a předala je na jednotlivé městské úřady. Zhruba tisícihlavý dav se po krátké demonstraci vydal na pochod okolo domů obývaných Romy a snažil se vyprovokovat konflikt.

„Všech pět zadržení bylo vyřešeno pro přestupek. Ty se teď zpracovávají, což znamená, že budou předány na samosprávu,“ řekl děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka. Přestupkové komise městských úřadů podle něj mohou udělovat pořádkové pokuty jen do výše tisícikoruny. Z davu přitom v určitou dobu létaly i rasistické výroky na adresu Romů a vidět bylo i hajlování, policie ale zasáhla až později, prý kvůli bezpečnosti dětí, kterých bylo v průvodu značné množství. Protestující házeli do oken domů různé předměty a u jednoho zbořili plot.

Po zásahu policie se neohlášený pochod změnil v poziční válku, při níž se nejradikálnější skupinka demonstrantů snažila proniknout z různých stran k jednomu z domů. Jeho obyvatelům se chtěla pomstít za incident z 21. srpna, kdy skupina Romů zbila šestici místních mladíků. V už tak podrážděné atmosféře národnostních třenic to zapůsobilo jako rozbuška. Za incident je obviněno celkem sedm lidí, všichni pro rasově motivované ublížení na zdraví, tři z nich jsou navíc viněni i z pokusu o těžké ublížení a jsou ve vazbě.