Podbaba má novou trať, Holešovice nový autobus

Praha – Se začátkem školního roku začínají platit změny v pražské městské hromadné dopravě. Končí některé výluky, doprava se tak vrací na pravý břeh Vltavy. Do původní trasy se vrací také tramvaje, které jezdí z Vítězného náměstí do Podbaby – navíc však pojedou trochu dál, do provozu vstupuje nový úsek, který vede až k železniční trati. Plánovaná zastávka vlaků, která měla usnadnit rychlý přestup z tramvají lidem, kteří cestují například z Hradčan do Říčan, však kvůli škrtům ve státním rozpočtu nevznikla. Zářijovou novinkou jsou také dvě denní a dvě noční autobusové linky. Lepší obsluhy se tak dočkají dolní Holešovice, po Pražském okruhu začne jezdit expresní linka ze Smíchova do Jesenice a Psár, školní autobusy budou jezdit nově z Chaplinova náměstí do Žvahova a ze Lhotky na Jitřní.

Tramvajová trať v Podbabě vede až k železniční trati, nová konečná je u křižovatky ulic Podbabská a Ve Struhách, hned vedle ní by v budoucnosti měla vzniknout také železniční zastávka, která umožní přestup na regionální vlaky z Prahy do Roztok a Kralup nad Vltavou. Nová tramvajová trať je zhruba čtvrtkilometrová, nová konečná ponese název Podbaba. V místě před hotelem Crowne Plaza (dříve International), kde se z tramvaje dříve vystupovalo, už žádná zastávka nebude.

Do Holešovic se po mnoha letech vrací autobusová linka 156, která nově obslouží místa, odkud je daleko na tramvaj nebo metro. Spojí nádraží Holešovice, novou zástavbu v přístavu, Vltavskou a obvodní úřad.

Také na druhé nově zaváděné lince Pražské integrované dopravy budou jezdit nízkokapacitní midibusy. Linka 334 pojede od smíchovského nádraží po Strakonické na Pražský okruh, po něm do Jesenice a nakonec ještě do Psár. Prozatím budou jezdit tři páry autobusů, organizátor integrované dopravy ale nevylučuje posílení provozu v případě, že o tzv. expresní linku bude zájem.

Jezdit začnou také školní autobusové linky 558 (Žvahov–Chaplinovo náměstí) a 563 (Lhotka–Jitřní). Na výraznější úpravy tras se musí připravit především cestující na linkách 216 (nově ze Střešovic do zastávky Poliklinika Petřiny), 343 (ke stávajícím spojům Horoušánky–Zeleneč přibývá nové rameno Horoušánky–Polesná) a noční 552 (nově Náměstí Míru–Vratislavova).

Vydáno pod