V Jihlavě chybí místa ve školkách, petici podepsalo skoro 1700 lidí

Jihlava - Jihlavu trápí nedostatek míst v mateřských školách, po zápisu tam zůstalo 430 neumístěných dětí. Rodiče se zlobí na vedení města, že nezareagovalo na zvýšenou porodnost. Petici už podepsalo skoro 1700 lidí, radnice proto slibuje, že nejpozději v listopadu navýší kapacitu mateřských škol o 125 míst. Rodiče tak zatím často musí spoléhat na soukromé nebo neziskové projekty.

Ve Zborné u Jihlavy se třeba dnes otevřel lesní dětský klub, kde budou děti volný čas trávit především na zahradě a v lese. Tuto alternativu využili i rodiče čtyřletého Martina, kteří už loni sháněli místo v klasické školce, ale neuspěli. „Ve městě Jihlava je hodně málo míst, my jsme byli úplně zoufalí, protože Martínek mohl už minulý rok chodit do školky,“ stěžuje si Radka Švaříčková-Slabáková. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Až pod nátlakem petice slíbilo vedení město nejpozději v listopadu 125 nových míst ve školkách, v roce 2012 by pak mělo přibýt dalších 150 míst. „Já si myslím, že to bylo podceněno v předchozích letech, protože o porodnosti se jasně vědělo, takže ta aktivita byla podle mě nižší, než občané předpokládali,“ podotýká Kateřina Žoudlíková z petičního výboru. Ani po navýšení počtu míst se ale nedostane na všechny, zhruba 10 procent rodičů bude dál odkázáno na soukromé či neziskové subjekty.