Litoměřičtí studenti chystají stávku proti ředitelce

Litoměřice – Studenti litoměřického Gymnázia Josefa Jungmana se chtějí zbavit ředitelky. Očekávali, že ji rada Ústeckého kraje odvolá. Protože tak místní politici neučinili, chystají studenti stávku proti ředitelce. Ta navzdory studentské revoltě chce zůstat na svém místě. Protesty prohlašuje za psychický teror.

Studentská stávka začne v první vyučovací den 1. září. Místo ve školních třídách se chtějí sejít na chodníku před gymnáziem a protestovat tak proti chování ředitelky školy Evy Bulasové. „Budeme poukazovat na to, že nechceme být ve škole vyučováni, dokud paní ředitelka nebude odejita nebo neodejde sama,“ uvedl student Jakub Sommerschuh.

Litoměřická radnice povolila stávkujícím až šest dnů protestovat na chodníku před gymnáziem. Studenti věří, že během prvního týdne vyučování – které zřejmě vzhledem k protestu řádně neproběhne – kraj ředitelku odvolá. Zatím se k tomu ale regionální představitelé nemají. „Neměli bychom sahat na paní ředitelku, ze zákona to nejde,“ upozornil radní Ústeckého kraje Petr Jakubec.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Studenty podporují jejich rodiče i někteří učitelé, také oni chtějí, aby ředitelka odešla. Nelíbí se jim především propouštění kantorů, ale také hospodaření školy. „Pro klidný začátek nového školního roku je potřeba, aby paní ředitelka opustila své místo,“ podotkl učitel Petr Bašus.

Ředitelka přes ohlášené protesty hodlá setrvat na svém místě. Zdůrazňuje, že neporušila žádný zákon. S tím ale její odpůrci nesouhlasí. „Máme celou řadu právních pochybení, máme to posouzeno školní inspekcí, máme to posouzeno inspektorátem práce,“ řekla matka jednoho z nespokojených studentů Olga Kubelková.

Eva Bulasová
Zdroj: ČT24

Policie se teď ale v souvislosti se spory na litoměřickém gymnáziu zabývá jinou událostí – v noci na dnešek se ve městě objevily nápisy hanící ředitelku. Ta proto hovoří o psychickém teroru. „To, co se děje, jde za hranici jakékoli lidskosti a morálnosti,“ zhodnotila situaci ředitelka Bulasová.

Proti samotné stávce studentů policisté zasahovat nebudou. „Policie o této události ví a ve věci učiní takové opatření, aby byl ve městě zachován veřejný pořádek,“ uvedla policejní mluvčí Alena Romová.