Krakonoš slaví 450 let, původně připomínal spíše démona

Hořice – Amatérský badatel Jaroslav Rejman z Hořic věnoval skoro deset let života patronu a ochránci Krkonoš Krakonošovi. Při prohlížení starých dokumentů tak zjistil, že letos Krakonoš oslaví 450 let, poprvé se totiž objevil na Helwigově mapě Slezska z roku 1561. Proto mu Rejman nechal zhotovit sochu podle původních vyobrazení – na těch ovšem patron Krkonoš připomíná spíše démona, a tak ji na horách nikdo nechce. Nakonec zřejmě skončí v Trutnově.

Ještě předtím, než se mu začalo říkat Krakonoš, byl patron našich nejvyšších hor známý jako Rýbrcoul (něm. Rűbezahl). „Ten Rýbrcoul je stojící jelen, který má orlí hlavu, chvost hada a chvost koně,“ vysvětluje Jaroslav Rejman. Podle jeho představ měla být socha z bronzu a měla stát na hřebeni hor. Mluvčí správy KRNAPu Radek Drahný ovšem upozorňuje, že by to mohlo být z hlediska ochrany přírody kontraproduktivní, pokud by byla socha umístěna v první zóně parku – proti tomu prý byla správa parku od počátku. 

Rejmanův nápad nakonec zaujal sochaře Stanislava Fiutowského, který vytesal Rýbrcoula alespoň jako reliéf do pískovce. Ten byl původně určen pro Hořice, ve městě ovšem o sochu také není zájem, zřejmě tak nakonec skončí v Trutnově. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)