Pardubický Svítkov vyměnil starostu

Pardubice – Zastupitelé pardubické části Svítkov odvolali starostu Milana Hromádka a vzápětí zvolili za jeho nástupce Petra Králíčka. Hromádkova pozice byla nahnuta od července, kdy ho policisté přistihli opilého za volantem. K odstoupení ho vyzvalo Sdružení pro Pardubice, za kterou Milan Hromádko kandidoval. Ten nakonec svolal mimořádné jednání zastupitelstva, jehož začátek ale několik týdnů blokoval. Přes odchod ze starostenského místa zůstává Milan Hromádko zastupitelem.

Milan Hromádko – na začátku mimořádného jednání zastupitelstva starosta Pardubic-Svítkova – odmítl navzdory všem výzvám dobrovolně odstoupit ze své funkce. Poukázal na petici se 700 podpisy, která vznikla na jeho podporu. Během zasedání vystoupila řada občanů – Hromádkových stoupenců, ale také kritiků. Zastupitelé petici vzali na vědomí, starostu potom podle návrhu opozice odvolali. Pro starostovo odvolání bylo 11 z 15 zastupitelů, dva se zdrželi a dva byli proti, přiblížil zastupitel David Tomíška (ODS).

Novým starostou se chtěl stát třicetiletý Petr Králíček – Hromádkův kolega ze Sdružení pro Pardubice. Zastupitelé mu to umožnili, když devět z nich ho podpořilo, zbylých šest se zdrželo.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Tehdejšího starostu Svítkova přistihli policisté silně opilého při řízení před polovinou července. Nadýchal 2,77 promile a pobyl na záchytce. Záhy ho jeho spolustraníci vyzvali k rezignaci, starosta ale zareagoval až po dvou týdnech svoláním mimořádného jednání zastupitelstva. Další týdny se ve starostenské funkci udržel, když z různých důvodů stále odsouval termín zasedání, údajně kvůli dovoleným.

Šestý městský obvod s 5500 obyvateli má 15 zastupitelů. I po výměně starosty trvá koalice Sdružení pro Pardubice s pěti mandáty, sdružení Pardubáci s třemi a ČSSD s jedním zástupcem. V opozici jsou tři zástupci ODS, dva nezávislí a jeden komunista.