Muzeum v Králíkách získalo další osobní věci bratří Mašínů

Králíky – Muzeum československého opevnění z let 1935-38 v Králíkách získalo do svých sbírek další část osobních předmětů Ctirada a Josefa Mašínových. Exponáty přepravil z amerického Clevelandu, kde se minulý týden uskutečnil pohřeb zesnulého Ctirada Mašína, vládní speciál. Celkem získalo muzeum 35 předmětů, například kravatu či kožený opasek Ctirada Mašína nebo jeho hrnek na kávu z doby působení v západním Německu s motivem Berlína. Soubor předmětů obsahuje také osobní vojenskou čepici Josefa Mašína k polní uniformě.

„Předměty budou mít možnost návštěvníci muzea vidět na tematických výstavách vztahujících se k problematice osudů rodiny Mašínových, československé emigraci, regionu a III. odboji,“ uvedl ředitel muzea Richard M. Sicha.   

Muzeum už v červenci získalo 14 exponátů, například Mašínův osobní výsadkářský baret či soubor vojenských nášivek a předmětů – v současnosti tak disponuje největší sbírkou, která se vztahuje k odbojové skupině bratrů Mašínů.   

Protikomunistická skupina bratří Mašínů je známá především svým ozbrojeným odbojem proti režimu v Československu v letech 1951 až 1953 a odchodem z komunistického Československa přes východní Německo do Západního Berlína. Dodnes jejich činy vyvolávají protichůdné reakce, neboť při svých akcích zabili nebo zranili několik příslušníků SNB a civilistů. Do Čech se poté oba bratři nikdy nepodívali, ani po roce 1989 s odůvodněním, že jejich rodná zem nezpřetrhala právní i jiné vazby s komunistickým režimem.